• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Yumurtlama Dönemi Hesaplama&Nasıl Hesaplanır?

Yumurtlama Dönemi Hesaplama&Nasıl Hesaplanır?

Yumurtlama Dönemi Hesaplama

Çocuk sahibi olmayı planlayan ve bir an önce gebe kalmak isteyen kadınlar bu istekle birlikte adet takvimini daha dikkatli takip etmeye başlarlar. Aynı şekilde istenmeyen gebelikten kaçınmak için de bu takvimin bazı dönemleri ekstra önlem alabilirler. Bahsedilen bu dönem yumurtlama dönemi olarak anılır.

Ovulasyon tarihi olarak da sıkça duyulan bu dönem adet takviminin içerisindeki dönemlerden birisidir. Bu tarihte ya da bu tarihe yakın zamanlarda yaşanan cinsel birliktelik sonrası hamile kalma şansı diğer tarihlere göre daha yüksektir.

Yumurtlama Dönemi Nedir?

Her kadın doğduğundan beri belli sayıda yumurtayla dünyaya gelir. Sağlıklı her kadının her ay yaşadığı, ergenlik dönemi başlayan ve menopoz dönemi sona eren bu süreç bu yumurtaların hareketleri ile ilgilidir. Her ay bu yumurtalardan birisi serbest kalarak fallop tüplerine( yumurtalık kanalları) yerleşir. Bu duruma ovulasyan veya yumurtlama denir. Bu yumurta, fallop tüplerinde 12- 24 saat arası yaşayabilir. Eğer yumurta, erkek üreme hücresi olan sperm ile birleşirse döllenme gerçekleşir.

Döllenme olmazsa adet döngüsü başlar. Gebelik oluşmadığı takdirde her ay adet döngüsü ile birlikte yumurtlama dönemi tekrar oluşarak vücut gebeliğe hazırlanır.

Yumurtlama Belirtileri Nelerdir?

Yumurtlama dönemine dair en doğru sonuçlara adet takvimini takip edilerek ulaşılsa da beden de ovulasyonla ilgili işaretler verebilir. Bu belirtiler yaşanan hormonal değişiklerin sosnucudur. Bedeninizi daha dikkatli ve düzenli gözlemlerseniz bu belirtileri hissetmeniz kaçınılmaz olacaktır.

Ovulasyonun yaşandığını gösteren belirtilerden bazıları şunlardır:

  • Kasıklarda kramp veya sancı( genellikle tek taraflı)
  • Göğüslerde hassasiyet
  • Vajinal akıntıda artış
  • Cinsel istek artışı
  • Vücut ısısında bir veya yarım derece artış
  • Rahim ağzında yumuşama

Ovulasyon Tarihi Nasıl Hesaplanır?

Adet döngüsünün düzenli olması bu tarihin hesaplanmasında büyük kolaylık sağlar. Adet kanamasının gerçekleştiği ilk gün yeni döngünün başlangıcı olarak kabul edilir. Adet döngüsü ortalama 28 günde bir tekrarlanır ve 21- 35 günde bir tekrarlanan döngüler normal olarak kabul edilir.

Doğru hesaplama için iki döngü arası tarih baz alınır. Yani iki adet kanaması dönemindeki sayıdan 14 çıkarmak ile ovülasyon tarihine ulaşılır. Örneğin; 28 günde bir adet kanaması yaşayan bir kadında yumurtlama, bir sonraki adet kanamasının başlayacağı günden önceki 14′ üncü günde gerçekleşir. Aynı şekilde 30 günde bir adet kanaması yaşandığını baz alırsak, yumurtlamanın, bir sonraki adet kanamasının başlayacağı günden önceki 16′ ıncı günde gerçekleşeceği sonucuna varırız.

Sosyal Medyada Paylaşın:
Önceki Yazı

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?