Yumurta çiçeği yenilebilir olmasının yanı sıra dekoratif amaçlı da kullanılabilen görünümü açısından yumurtaya benzeyen yeşil saplı beyaz bir bitkidir. Beyaz yumurtaya benzeyen çiçeğinin yanı sıra yumurta çiçeği olgunlaştığında sarı ve turuncu pastel tonlarında bir kabuk ile kaplanır. Yumurta çiçeği sıcak iklimi sevdiği için genellikle yaz aylarında çiçek açmaktadır. Oldukça küçük yapıya sahip olduğu için küçük bahçelerde rahatlıkla yetiştirilebilir. Dekoratif amacı ile kullanılabilir. Yumurta çiçeği çimlendirilmesin de en az 6 saat güneşle direk temas etmesi gerektiği için ekiminin de yaz aylarında yapılması zorunludur. Özellikle Şubat – Mayıs aylarında ekim yapılması en uygun yöntemdir. Yumurta çiçeği bazı yörelerde yumurta ağacı, süs patlıcanı, patlıcan çiçeği olarak da adlandırılmaktadır ve her salkımında büyük beyaz meyve veren tropikal bir bitkidir. Yumurta çiçeğinin ana vatanı Asya’dır. Genellikle makarna ve et yemeklerinde sıklıkla kullanılan yumurta çiçeği yenilebilen bir meyve olmasına rağmen meyvesi çiğ tüketilmemelidir. Olgunlaşmamış bir yumurta çiçeği içerisinde bulunan solanin maddesi zehirleyici bir maddedir. Meyvenin çiğ tüketilmesi bu nedenle mide rahatsızlıklarına sebebiyet verebilir. Meyvesinin olgunlaşıp olgunlaşmadığını renginden anlamanız oldukça basit, beyaz rengi kırılmış ve meyve git gide sarıya doğru bir renk değiştirmeye başladı ise bu yumurta meyvesinin olgunlaştığı anlamına gelmektedir. Tamamı beyaz olan bir yumurta çiçeği daha olgunlaşmamış demektir. Yumurta çiçeği içerdiği mineral ve bileşenler sayesinde de sağlığımıza oldukça faydalıdır.
Yumurta çiçeği yapısında;
Kalsiyum
Potasyum
Fosfor
Lif
A Vitamini ve C Vitamini bulunmaktadır.
Yumurta Çiçeğinin Faydaları
Yaygın olarak yumurta çiçeği olarak bilinen ve yumurta ağacı, beyaz patlıcan, süs patlıcanı, patlıcan çiçeği olarak da adlandırılan bu bitki esasen bir çok ortak yönü ile patlıcana benzerliği oldukça fazladır ve bu benzerlikler yapısı bakımından da hemen hemen birbirine uyum sağlaması sebebi ile faydalarına da yansıma yapmaktadır.
Yumurta çiçeğinin faydalarını sıralayacak olursak;
- Cilt sağlığına etki eder: Nemlendirici etkisi oldukça fazla olan bu bitki özellikle kış aylarında kuruyan ve çatlayan ellerinize merhem olmaktadır. Ayrıca yumurta çiçeğini kıyılmış bir şekil e getirip bal ile karıştırdığınızda cildinize maske olarak uygulayabilir ve farkı sizde yakından seyredebilirsiniz.
- Kırışıklıkları giderir: Cilt bakımı için sadece nemlendirme özelliği ile sınırlı kalmayan yumurta çiçeği ayrıca yüzünüzde zamanla gelişen kırışıklıkları önler ve giderir böylece geçen zaman için güzelliğinizden ödün vermezsiniz.
- Saç köklerini güçlendirir: Yaz günlerinde güneş, havuz ve denizle saçlarınız yıprandıysa ve siz bundan şikayet ediyorsanız ya da günlük yaşantınızda sürekli dökülen ve süpürgeye dönmüş bir saç yapısına sahipseniz yumurta çiçeğini ikiye ayırıp ovalayarak saç diplerinize uygulayın ve durulayın bu bitki saç derinizi yenilemekle kalmayıp saç köklerinizi güçlendirecek ve saçlarınıza ihtiyacı olan bakımı uygulayarak parlak ve dolgun bir görünüm kazanmasını sağlayacaktır.
- Diyabet hastalığı için etkilidir: Yumurta çiçeği yapısında bulunan zengin lif oranı sayesinde glikoz emilimini kontrol eder ve şekerinizi dengede tutar.
- Hafızayı güçlendirir: Yumurta çiçeği hücre zarını koruma özelliğinin yanı sıra hücreler arasındaki iletiyi kolaylaştırarak beyninizdeki trafiğe son verir ve hafızanızı güçlendirir.
- Kilo vermenize yardımcı olur: Yapısında bulunan yüksek su oranı sayesinde tokluk hissi uyandırır ve kilo vermenize yardımcı olur
- Sindirim sistemine etkilidir: Yumurta çiçeğinin mide ve bağırsakları uyarıcı etkisi bulunmaktadır vu sayede sindirimi hızlandırarak sindirim sisteminize yardımcı olur.
- Bağışıklık sistemine destek verir: Bu bitkinin anti-bakteriyel özelliği ile kesik ve yaralarınızda risk oluşturan bakterileri yok ederek bağışıklık sisteminize destek vermektedir. Ayrıca bileşenlerinde bulundurduğu bol miktarda C vitamini sayesinde bağışıklığa pozitif etki eder. Özellikle mikrobik ve viral etkenler için canlandırıcı etki uyandırmaktadır.
- Kalp ve Damar hastalıkları riskini azaltır: Yumurta çiçeği tabiri caizse tam bir kalp dostudur. İçerdiği lif oranı sayesinde kalbi korur. Kan basıncını kontrol altına alarak tansiyon problemini ortadan kaldırır ve kötü kolestrol seviyesini düşürür.
- Kanser riskini azaltır: Yapısında bol miktarda C vitamini bulunan yumurta çiçeği hücreleri koruma altına alır ve güçlendirir. Kanserojen hücreleri engelleyici özelliği ile kanser riskini oldukça aza indirgemektedir.
- Osteoprozu önler: Yumurta çiçeği potasyum ve kalsiyum yönünden oldukça zengindir. Bu nedenle kemikleri güçlendirmektedir. Kemik erimesi olarak halk diline karısan osteoprozu önler ve kemiklerinize ekstra sağlık kazandırır.
- Safra üretimini arttırır: Safra karaciğerde üretilir ve hemen altında bulunan safra kesesinde toplanır. Yağların ve yağda eriyen bazı vitaminlerin emilimini sağlamaktadır. Ayrıca bazı maddelerin vücuttan atılımını sağlar ve sindirimi gerçekleştirir. Organizmanın kusursuzluğuna devam edebilmesi ve sağlıklı kalması için oldukça önemlidir. Yumurta çiçeği safranın üretimine katkı sağlar ve arttırır.
- Vücuttaki pH dengesini düzenler: Alkali özelliğine sahip olan ve bu katagorideki gıdalar arasında yerini alan yumurta çiçeği vücuttaki pH dengesini düzenler. Ph bir çözeltinin asitlik veya bazlık derecesini tarif eden bir ölçüdür. Vücut için ideal denge 7.30-7.45 aralığındadır. Yumurta çiçeği bu özelliği ile vücuttaki pH dengesini asidik olmaktan kurtarır ve alkalik bir denge kurmaktadır.
- Reflünün tedavisinde kullanılabilir: Yumurta çiçeği pH dengesini düzenleyerek mideyi de rahatlatır ve asidik reflü tedavisinde etki sağlar.
- Uyku sorunlarına faydalıdır: Gece uyumakta ve sabah kalkmakta zorlanıyorsanız ve sürekli uykulu bir yapınız varsa yumurta çiçeği tavsiye edilmektedir.
- Siğil ve ciltte oluşan akneleri yok eder: Cildiniz ve özellikle yüz çevrenizde oluşan sivilce ve siğillerden sizde çok şikayetçiyseniz yumurta çiçeğini ikiye bölün ve sorunlu kısıma sarın birkaç saat bekleyin bu yöntemi hergün düzenli bir şekilde uygulayarak tüm bu şikayetlerinizden sizde kurtulabilirsiniz.
- Kabızlığı giderir: Yumurta çiçeği bağırsakları uyarıcı etkisi ile sindirime yardımcı olarak kabızlık problemini ortadan kaldırır.
- Enerji verir: Tüketiminden birkaç dakika sonra etkisini hızla gösterir ve size anlık enerji üretimi sağlar.
Yumurta Çiçeğinin Zararları:
Olgunlaşmamış yumurta çiçeğinin zehirleme etkisi göstermesi ve mideyi rahatsız etmesi olağandır. Bu sebebi ile çiğ tüketilemez.
Her şeyin fazlası ve abartılı kullanımı yan etki gösterdiği gibi yumurta çiçeğinin de fazlası zararlı olabilir. Bu nedenle kullanımına dikkat edilmeli ve abartılı kullanımından kaçınılmalıdır.