Duru ve masumiyetin sembolü haline gelen yasemin çiçeği hoş kokusu ve sakinleştirici etkisi ile de tanınmakta. Yasemin Çayının demlenmesi ile faydalarının altını çizen yasemin çiçeği antioksidan, idrar söktürücü, romatizma gibi rahatsızlıkların tedavisinde de adından söz ettiriyor. Mütevazi ve narin görünüşlü yasemin tabiri caizse 10 parmakta 10 marifet bulunduran bitkilerimiz den zengin içeriği sayesinde çayının demlenmesi yönünde insanları tüketime sürükleyen yasemin aynı zamanda yağı, parfümü ve bahçe süsü olarak da kullanılmakta güzelliği ve çekiciliği simgeleyen bu çiçeğin çayı ise insan vücuduna oldukça faydalı. Bir çok çeşide sahip olan yasemin çiçeği çayının demlenmesi de oldukça geniş bir konu ancak sizler için sıklıkla tercih edilen birkaç çeşidini araştırdık.
Kolayca Demlenen Yasemin Çayı
Hoş, rahatlatıcı kokusu ve faydaları bir bütünlük oluşturan yasemin çayı aktarların bitkisel çay satış sıralamasında ilk 10 a girmekte. Hazırlanışı ve maliyeti konusunda sizleri yormayan yasemin çayının güçlü antioksidan etkisini de unutmamak gerek.
Malzemeler:
Hazırlanışı:
Çay suyunuzu kaynatın içerisine kaynattığınız suyun ölçüsü kadar kuru yasemin çiçeği ekleyin ve aşağıda belirlenen şekilde kaynatın.
Siyah yasemin çayı kaynatılması 3-5 dakika
Beyaz yasemin çayı kaynatılması 5-8 dakika
Yeşil yasemin çayı kaynatılması 1-2 dakika
Oolong yasemin kaynatılması 2-3 dakika olmalıdır.
Daha sonra soğumasını beklemeden tüketin. Limon ile tatlandırarak etkilerini destekleyebilirsiniz.
Zencefilli Yasemin Çayı
Malzemeler :
4 adet Yesil çaylı yasemin poşeti
4 fincan su
4 cm büyüklüğünde zencefil parçacığı
Hazırlanışı:
4 fincan suyu kaynatın. Bu sırada zencefili rendeleyin. Isıya dayanıklı bir kabın içine önce yeşil çaylı yasemin poşetlerini koyun. Üzerine önceden kaynatmış olduğunuz suyu dökün son olarak rendelenen zencefili ekleyin ve iyice karıştırın. 10 dakika demlenmesi için ağzını kapatın ve bekleyin. Zencefilli yasemin çayınız demlendikten sonra süzdürerek servis edebilirsiniz.
Alternatifler
Çeşitleri ve kullanım alanı fazla olan yasemin yayının limonatası ve toniğide kullanılır.
Yaseminli Yeşil Çaylı Limonata
Malzemeleri:
16 bardak su
3 fincan ham şeker
2 fincan yaseminli yeşil çay
3 adet limonun suyu
Bol miktarda buz
Hazırlanışı:
Öncelikle 16 bardak suyunuzu bir kapta kaynatın ve 10 dakika soğumaya bırakın. Bir kapta ham şeker ve yaseminli yeşil çayınızı karıştırın. Soğumaya bıraktığınız suyu üzerine ekleyin ve yaklaşık 10 dakika demlenmesini bekleyin. Daha sonra demlenen karışımı içeriğinden arındırmak için süzün ve buzla doldurduğunuz bir sürahi kabına alın. Çayınızın iyice soğuduğuna emin olduktan sonra daha önce sıktığınız limonların suyunu sürahiye boşaltın ve buzdolabınızda dinlenmeye bırakın. Dilerseniz buz, nane yaprakları ve limon ile servis yapabilirsiniz.
Afiyet Olsun…
Yasemin Çaylı Tonik
Yasemin çayının yıllara dayanan tarihçesinde büyük ölçüde cilt için kullanıldığı ortaya koyulmaktadır. Hava değişikliği ile oluşan kuruluk ve ya çatlaklığı önleye bilen yasemin aynı zamanda cildi yumuşak tutarak kış aylarını pamuk gibi atlatmanızı sağlayacaktır. Ayrıca yasemin çayı güçlü antioksidan özelliği ile serbest radikallere karşı cildinizi korur ve yaşlanmayı geciktirir. Böylece güzelliğinizle yıllara meydan okuyabilirsiniz. Kokusu bakımından da beğeni kazanan yasemin çayı cildinize de hoş bir koku vererek yüzünüzü gülümsetebilir.
Malzemeleri:
1 çay kaşığı yaseminli yeşil çay yaprakları
1 su bardağı filtrelenmiş su
1 adet pamuklu bez veya pamuk
Hazırlanışı:
Yukarıda bahsettiğimiz kolayca demlenen yasemin çayı demleme şekli gibi yaprakların üzerine sıcak su ekleyerek 5 dakika demlemeye bırakın. Kullanmadan önce yüzünüzü iyice temizleyin ve kurulayın. Bezi çaya batırarak hafifçe yüzünüzün her yerine uygulayın. Banyodan sonra da tüm vücudunuza uygulayabilirsiniz.
Tavsiyeler:
Sağlıkla Kalın…