150 yıldan uzun süredir tıp raflarında bulunan vazelin (aynı zamanda petrolatum veya mineral yağ olarak da bilinir), kuru ciltten, burun kanamalarına, soğuk algınlığına kadar her şeyi tedavi etmek için kullanılan topikal bir merhemdir.
Cildinizde vazelin kullanmayı bırakmanızın dört nedenini yazımızda sizin için araştırdık.
1. Fosil Yakıtlardan Türetilmiştir
Petrolün ham hali ilk kez 1859 yılında bir petrol platformunda keşfedildi. Parafin benzeri bir madde, bu kalın çöp yağ ekstraksiyon işlemi sırasında pompa derzlerinde toplanır.
Halen yağın bir yan ürünü olmasına rağmen, bugünkü vazelin damıtılmış ve renksiz, kokusuz bir jel haline getirilmiştir. vazelin kullanmanız yalnızca cildinizde bir petrol yan ürününü kaplamanız anlamına gelmez, aynı zamanda petrol sondajı ve fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanan ekolojik ve çevresel tahribatı da desteklemiş olursunuz.
2. Vazelin Kanserojenik Olabilir
Vazelin hidrokarbon karışımı hidrojen ve karbondan oluşan bir grup organik bileşikten oluşur. Teknik olarak doğal bir madde olsa da, doğadan türetilen tüm ürünler sağlıklıdır.
EWG tarafından sağlık tehlike derecesi 4’e ulaşan vazelin, polisiklik aromatik hidrokarbonların (PAH’lar) kirlenmesine karşı oldukça hassastır. PAH’lara maruz kalma, kömür, yağ, odun ve parafin mum mumlarının tamamlanmamış yanmasını içerebilir ancak cilt ile temas yoluyla vücuda da girebilir. PAHlar vücuda girdikten sonra böbrekler, karaciğer ve yağda depolanır; Vücut dokuları PAH’ları birçok farklı maddeye dönüştürür ve de bazıları insan sağlığına zararlıdır. 100’den fazla PAH çeşidinden, 15’inin makul derecede insan karsinojenleri olacağı öngörülüyor.
Vazelin üreticileri, ürünlerinin rafine edildiğini, saflaştırıldığını ve kansere neden olan bileşiklerin bulunmadığını iddia ediyor.
3. Deride Geçilmez Bir Engel Yapar.
Vazelin, tıkayıcı bir ajan olduğu için karşı kuruluğa yardımcı olabilir. Kalın jel, hava, su ve bakteri gibi dış faktörlere karşı koruma sağlarken nemi de içine alan bir bariyer oluşturur.
Bu hidrofobik kalkan transepidermal su kaybını% 98’den daha fazla azaltmaktadır. Bununla birlikte, tıkayıcı özellikleri cildin nefes almasına izin vermediğinden çok etkilidir. 2000’de yayınlanan vaka incelemesinde, bir tür mantar enfeksiyonu olan sistemik kandidiyazı kontrol altında tutmak için vazelin ile tedavi edilen bebeklerin enfeksiyonda bir artış meydana geldiği bulundu.
4. Vazelin Cildi Beslemez.
Petrol jeli hanelerde yüzyılı aşkın bir süredir kuru cildi tedavi etmek için kullanılmışsa da herhangi bir tıbbi veya iyileştirici özellik içermemektedir.
Önce cildin temizlenip nemlendirilmemesi durumunda, bazı vazelin kaşıkları kuru cildi iyileştirmeyebilir. Aslında, düzenli olarak vazelin kullanılması cildin kendi nemini üretmesini durduracaktır.
Oklüziflerin mutlaka cilt bakımında yer almaları gerekirken, hava ile deriye su çekmek için nemlendirici ve cildi rehidrate etmek ve yumuşatmak için bir yumuşatıcı ile eşleştirilmesi gerekir.
Aşağıda vermiş olduğumuz yağlar tamamen doğal ve saf halinde kullanılırsa cildinizin nemli kalmasına yardımcı olurlar. Koruyucu bir kapak oluşturmak için cildin üstünde ince bir tabaka halinde sürebilirsiniz. Yatmadan hemen önce uygulamayı deneyin.
1. Shea Yağı
Vitellaria paradoxa ağacının çekirgelerinden çıkarılan shea yağı, yüzlerce yıldır Batı Afrika halkları tarafından kurak iklimlerde cildi besler. Hem nemlendirici yumuşatıcı hem de koruyucu bir tıkayıcı olarak çalışır.
Shea yağı, kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, çinko, bakır, potasyum, yağlı asitler ve E vitamini ile zenginleştirilmiş karmaşık bir yağdır. Anti-inflamatuar özelliklerine ilaveten, ayrıca gallic asit ve birkaç tane antioksidan içerir katekin bileşikleri. Yağ asitleri, besin maddeleri ve fenoliklerin bu karışımı kuru cildi nemlendirmeye yardımcı olur. Tereya rağmen cilde uygulandığında erir ve elementlere karşı yağsız ve nefes alabilen bir bariyer oluşturur.
Cilt bakımı için, sadece saf, çiğ ve rafine edilmemiş shea yağı kullanın.
2. Kakao Yağı
Harika bir çikolata kokusu ile güçlendirilen kakao yağı, yumuşatıcı ve tıkayıcı olarak iki kat daha fazla merhemdir.
Catechins, gallic acid, antosiyanidinler ve proanthocyanidins de dahil olmak üzere cilt üzerinde anti-aging ve anti-inflamatuar etki sağlayan yağ asidi ve antioksidan zenginliği oluşur. Bu eşsiz polifenol karışımı cilt tonusu, elastikiyet ve kollajen üretimini desteklediği gösterilmiştir. Cildin sıcaklığının hemen altında oturan erime noktası ile, kakao yağı iyileştikçe koruyan ince bir bariyer oluşturur.
Tüm bu faydalı bileşiklerin rafine etme işlemi sırasında tahrip edilmemesini sağlamak için, sadece bu gibi, çiğ saf kakao yağı kullanın.
3. Mango Yağı
Mango yağı, mango taşında bulunan yağ çekirdeklerinden türetilir. Mango çekirdekleri özellikle palmitik, stearik ve oleik asitlerde laurik, miristik ve omega-3 yağ asitleri bakımından daha az miktarda bulunur. Yüksek nem içeriği, deride kullanıldığında derinden nemlendirici olduğu anlamına gelir ve 86 ° F’de erir, dermiş üzerinde güzel bir mühür oluşturacaktır.
Kakao yağıyla benzer bir doku ve kimyasal bileşime sahip mango yağı, mükemmel bir alternatif olarak kabul edilir.
4. Kolloidal Yulaf Ezmesi
Tamamen çırıltılı yulaf tohumundan ince öğütülmüş, kolloidal yulaf ezmesi nazik temizlik, geniş nemlendirme sağlar ve kuru, tahriş olmuş cilde uygulandığında inanılmaz rahatlatıcıdır. E vitamini, yağ asitleri, antioksidanlar ve iltihabı yatıştırırken ince çizgileri ve kırışıklıkları yumuşatırken cildi iyileştiren polisakaritler içerir.
Bir sıvıya ilave edildiğinde, ince parçacıklardaki kolloidal yulaf ezmesi deride yapışkan bir tıkayıcı bariyer oluşturur. Yulaflarda bulunan çok miktardaki nişasta ve şekerler, su tutmalarını sağlar ve esas olarak hem nemlendirici hem de koruyucu ikinci bir cilt yaratır.
5. Arı Balmumu
Bal arılarını korumak ve bal peteği içindeki yavruları korumak için arı arıları tarafından üretilen balmumu, cilt bakımı söz konusu olduğunda doğal bir mucizedir.
300’den fazla element içeren karmaşık bir madde, balmumu esas olarak monoesterler, diesterler, yağlı asitler ve hidrokarbonlardan oluşur. Sıklıkla dudak parlatıcıları, el kremleri ve nemlendiricilerde önemli bir bileşen olarak kullanılan balmumu, suyu havadan çekip cilde sürükleyen bir nemlendiricidir.
Vazelinin bu derece zararlı olduğunu bilmiyordum. Öğrendiğim iyi oldu. Ben farklı bir kaç krem karışımı normal yağlarla üretildiğini biliyordum.