Herkesin saçı dökülmektedir ve günde ortalama 50-100 kadar saç teli dökülmesi normaldir. Eğer normalden daha fazla saç teli kaybediyor ve kafa derinizde seyrelmeler nüksetmeye başlamışsa saç dökülmesi yaşıyor olabilirsiniz. Saç dökülmesinin kişiden kişiye bazı sebepleri vardır kısaca ve bir kaç tanesini sayarsak bunlar; Kadınlarda doğumdan sonra saçlarda dökülme, stres altında yaşayanlarda ve geçirilen hastalıklar ile tedaviler sonucu meydana gelen saç dökülmeleridir. Uzmanlar saç dökülmelerinde en sık görülen nedeninin kalıtımsal saç dökülmesi olduğunu belirtmektedir. Saç dökülmeleri uzman dermotologlar tarafından durdurulabilir.
Saçlar neden dökülür?
Yaşam döngüsünde saçların gelişimi 3 aşamada gerçekleşir:
1-Büyüme evresi
2-Dinleme evresi
3-Dökülme evresi
Saçların dökülmesine neden olan durumlara bir göz atalım.
- Fiziksel travmaları(araba kazaları vb.),ameliyatlar, ciddi hastalıklar, yaşanılan duygusal stres durumları(ölüm, boşanma vb.) saçlarda geçici dökülme yaşanmasına neden olabilir.
- Gebelik sürecinde hormonlar sebebiyle veya doğum esnasında yaşanılan stres saç dökülmesine neden olabilir. Fakat endişelenecek bir durum yoktur kısa zamanda dökülen saçlar yerine gelecektir.
- Menapoz esnasında hormonal değişiklikler nedeniyle saçlarda dökülme görülebilir.
- Yüksek miktarda A vitamini içeren ilaçlar almak saç dökülmesine neden olabiliyor. Aşırı alınan A vitaminin kesilmesiyle saçların büyüme seyri normala dönecektir.
- 20-50 yaş arasındaki kadınlarda kansızlık(Anemi) veya demir eksikliği nedeniyle saç dökülmeleri görülebilir. Yapılacak kan testi ve demir takviyesiyle saç dökülmeleri önlenebilir. (Anemi nin genel belirtileri:yorgunluk, baş ağrısı, baş dönmesi, soluk cilt, soğuk eller ve ayaklar )
- B vitamini eksikliği saç dökülmelerine neden olabilir.Yeterli takviye veya doğal B vitamini içeren besinler(balık, et) tüketirseniz dökülmeleri durdurabilirsiniz.
- Otoimmün hastalıklar(vucüdun bağışık sisteminin kendi dokularını yokettiği hastalıklar) mesela doğuştan şeker, sara, kron hastalığı gibi. Bu hastalıların kadınlarda görülme yüzdesi erkeklere oranla bir hayli fazladır. Bağışıklık sistemi saçı yabancı saç olarak algılar ve dökülme genelde yama tarzında görülür.
- Doğuştan şeker hastalığı (LUPUS) olanlarda maalesef dökülen saçların geri kazanılması mümkün olmamaktadır.
- Ani kilo kayıpları saçların dökülmesine neden olabilir ama genelde ortalama 6 ay sonra dökülen saçlar kendiliğinden tekrar geri kazanılabilir.
- Kemoterapi ilaçları nın amacı; hızla bölünen kanser hücrelerini yoketmektir. Bazı kemoterapi ilaçları saçları tamamiyle dökmektedir, fakat kemoterapi uygulamasından sonra saçlar geri çıkacaktır.
- Antidepresan ve kan sulandırıcı ilaçlar saçlarda dökülmeye neden olabilir. Saç dökülmesi bu ilaçların kullanımı esnasında artarsa doktorunuzla bu durumu konuşup doz ayarlaması yapabilir veya doktorunuzun gözleminde tedavi değişikliğine gidebilirsiniz.
- Çok sıkı şekilde saçları bağlamak veya sıkı saç örgüleri, maşa, fön kullanımı, saç şekillendirmede kullanılan kimyasal ürünlerin saçları döktüğü gözlemlenmiştir. Üstelik etkilenen saç kökleri olduğundan dökülen saç bir daha geri gelemeyebilir.
- Yaşlanma sonucu saç dökülmesi veya incelmesi görülmesi doğal bir yaşam sürecidir, herhangi bir tıbbi müdahale yapmak yerine değişik yöntemler dökülmüş veya incelmiş saç görünümü gizlenebilir.