Binlerce yıldır üretilen ve dünyanın pek çok yerinde oldukça çok tüketilen muşmulanın faydaları saymakla bitmiyor. Muşmula bir diğer adıyla Töngel içerisinde yüksek oranda vitamin ve mineral barındırır. Yaygın olarak üretildiği yerlerin başında Türkiye, Kafkasya, İran ve Güney Doğu Avrupa gelir. Oldukça sert bir dokuya sahip olan muşmula toplandıktan hemen sonra tüketilmez. Önce muşmulanın fermente hale gelmesi beklenir. Zaten satıldığında olgun bir halde bulunduğundan hemen tüketilmeye hazır oluyor. Muşmulanın başlıca faydaları arasında B vitamini deposu olması gelir. Potasyum, besin lifi, kalsiyum, folik asit ve C vitamini açısından bulunmaz bir besindir. Özellikle sık sık kabızlık sorunu yaşayan bireylerin muşmula tüketimine yönelmesi oldukça faydalı olacaktır.
Muşmulanın faydaları arasında iltihapların çabuk bir şekilde geçirilmesine yardımcı olması da vardır. Eğer iltihaplı romatizmanız varsa ya da vücudunuz herhangi bir yerinde iltihaplı bir yaranız varsa hafta en az 1 kez muşmula tüketmenizde fayda olacaktır. Muşmula birçok diyet listesinde yer alan başlıca besinler arasında gelir. Çünkü metabolizmayı hızlandırdığından zayıflamaya oldukça yardımcı olmaktadır. Eğer diyet yapıyorsanız mutlaka hafta en az 2 kez muşmula tüketmeyi ihmal etmeyiniz. Muşmula astım hastalığına da çok büyük çare olarak görülüyor. Nefes darlığı çekip sık sık öksürük nöbetleri geçiriyorsanız muşmula tüketerek bu olumsuzlukları minimize edebilirsiniz. Çağımızın en büyük şikayetlerinden biri haline gelen anksiyete ve depresyonun belirli bir tedavi şekli yoktur. Ancak muşmula sayesinde sinir sistemindeki hasara uğramış hücreler yok edilerek kişinin bu şikayetleri azaltılmaktadır. Eğer sizin de depresyon ve stresle başınız dertte ise mutlaka hafta en az 1 kez de olsa muşmula tüketiniz. Kışın insanlar yazın olduğu kadar su içmez. Bu da kişinin sıvı kaybetmesine yol açarak bazı hastalıklara davetiye çıkarır. İşte muşmula sayesinde kışın aldığınız sıvı miktarı dengelenmiş olur, böbreklerin fonksiyonu artırılır ve bağırsak florası dengelenir.
Muşmulanın Zararı Var Mıdır?
Muşmulanın zararı var mıdır? Elbette ki her şeyde olduğu gibi bu besinde de fazlasının tüketilmesi zarardır. Bu sebeple kişi gün içerisinde aşırıya kaçmayarak maksimum 1 tane tüketmelidir. Eğer bu besin çok tüketildiğinde kişide gaz sıkışmasına neden olabilir. Bunlardan dolayı da uzmanlar aşırıya kaçılmaması konusunda temkinli olmayı tavsiye eder. Muşmula çok az, nadir görülse de bazen alerjiye sebep olabilir. Eğer muşmulaya alerjiniz varsa tükettikten birkaç saat sonra vücudunuzun çeşitli bölgelerinde kırmızı benekler görülecek ve bunlar kaşıntı yapacaktır. Bu belirtileri gördüğünüz taktirde mutlaka bir doktora görünüp doktorun tavsiyelerine uyunuz. Muşmula yüksek tansiyona sahip bireylere pek tavsiye edilmez. Eğer yüksek tansiyon şikayetiniz varsa lütfen kafanıza göre muşmula tüketiminden uzak durunuz. Doktorunuza danışınız, uygun görüldüğü taktirde ve şekilde tüketime devam edebilirsiniz.
Muşmulayı Nasıl Tüketmeliyiz?
Muşmulayı nasıl tüketmeliyiz? Öncelikle muşmulanın olgunlaşmış, fermente hale gelmiş olduğundan emin olunuz. Bunu anlamanın yolu muşmulanın biraz yumuşamış olmasıdır. Yumuşayan muşmulaları güzelce yıkayıp çekirdeklerini ayıklayınız. Tıpkı diğer meyveler gibi olduğu şekilde tüketebilirsiniz. En uygun tüketim yolu taze olduğu halidir. En faydalı tüketim biçimi bu olacaktır. Eğer muşmulanın tadı hoşunuza gitmiyor ve yiyemiyorsanız farklı bir yol deneyebilirsiniz. Örneğin muşmulayı kabuklarından ve çekirdeklerinden ayırdıktan sonra çatal ya da blender yardımıyla püre haline getirebilirsiniz. Bu püreyi tıpkı bir marmelat, reçel gibi hamur işlerinde değerlendirebilirsiniz. Faydasını yine göreceksinizdir. Eğer taze muşmula bulamayacaksanız yani zorlanacaksanız çayını tüketebilirsiniz. Muşmula çayı hemen hemen tüm aktarlarda bulunur. Buradan temin edeceğiniz muşmula çayını demleyip gönül rahatlığıyla içebilirsiniz.
