MCH Nedir?
Kırmızı kan hücresi başına ortalama hemoglobin miktarını temsil eder. Sağlıklı insanlarda; alyuvarlarda bulunan hemoglobin molekülleri, akciğerlerden gelen hemoglobin moleküllerinin yapısındaki demir atomları sayesinde vücuttaki diğer dokulara taşınabilir ve dokularda üretilen zararlı karbondioksit gazı da akciğerler ve vücuttan çıkarmasını sağlar. Bu molekül aynı zamanda kanı kırmızı gösteren moleküldür.
MCH Değeri Nasıl Ölçülür?
Genel anlamda bir hastadan alınan kan örneği mikroskop cam plakasına yayılması durumuyla kandaki hücresel bileşenler mikroskop altında incelenir. Bu yönteme periferik yayma denir. Periferik yayma yönteminde kırmızı kan hücrelerinin sayısı, şekli ve yoğunluğu detaylı olarak incelenir. Bu parametrelerdeki değişikliklere bağlı olarak çeşitli hastalıklar hakkında fikir sahibi olunabilir. Ancak periferik yayma dışın olan farklı yöntemlerde kullanılabilir. Günümüzde tam kan sayımı, kan hücrelerinin sayısının, şekil farklılığının ve renk yoğunluğunun otomatik cihazlar yardımıyla sayısal olarak değerlendirilmesini ifade etmektedir. Böylelikle bu hücrelerin parametreleri sayısal verilerle birlikte hesaplanır, böylece en küçük değişiklikler bile tespit edilebilir.
MCH Düşüklüğü Nedir?
Tam kan sayımında MCH’nin 27 pg’nin altına düşmesi, düşük MCH olarak tanımlanır. Bu, RBC’lerin üretiminde bir sorun olduğu veya kişinin vücudunda yeterli demir minerali bulunmadığı anlamına gelir. Ek olarak, düşük bir MCH, kırmızı kan hücrelerindeki hemoglobin miktarının da düşük olduğunu gösterir.
MCH Yüksekliği Nedir?
Düşük MCH gibi, referans değerden daha yüksek MCH değerleri de çeşitli sağlık sorunlarını gösterebilir. Bu durumda hemoglobin içeriği, kırmızı kan hücrelerindeki hemoglobin içeriğinden daha kesindir. Genellikle, kırmızı kan hücresi boyutunun artması durumunda daha yüksek MCH ile karşılaşılır.
MCH Düşüklüğü ve Yüksekliği Ne Anlama Gelir?
Kan testlerinde düşük veya yüksek MCH değeri tek başına bir hastalık belirtisi değildir. MCH değerinin referans aralığının altında veya üstünde olmasının anlamlı olması için, MCH seviyesi hemogram incelemesine dahil edilen diğer parametrelerle birlikte değerlendirilmelidir. Başka bir deyişle, belirli bir kişide çeşitli rahatsızlıklardan şüphelenildiğini gösteren sonuçlar olduğunda MCH’nin değeri önemli olabilir. Örneğin, bir kişinin demir eksikliği anemisi semptomları varsa ve düşük MCH ile destekleniyorsa, demir takviyesi önerilir. Kan kaybı olan bir hastada düşük MCH değeri kanama noktasının araştırılması gerektiğini gösterir.