Sonbahar aylarında kapıdan burnunu uzatan soğuk hava ve beraberinde gelen soğuk algınlığı hastalıklarını kış aylarında evlerimize davet etmekte işte tamda bu nedenle kış aylarına gündemini vuran çaylardan biride kış çayıdır. Kış çayı mevsim geçişi olan sonbahar aylarında belirginleşerek kış aylarında top 5 listesinde yerini almakta hem damak zevkinize hitap eden kış çayı ayrıca bir çok derdinize de deva getiriyor. Soğuk algınlığından tutun bağışıklık ve hatta balgam söktürücü bir çok faydası bulunan kış çayı tabi bunların yanı sıra bilinmeyen bir çok bitkisel şifaya öncülük etmektedir. Kış çayı bir çok şifalı bitkinin karışımı ile elde edilen bir karışım çayıdır ve özellikle yağmurlu veya karlı havaları pencerenizden izlerken üzerinize aldığınız bir battaniyeye sıkıca sarılarak sıcak kış çayınızı yudumlamanızı tavsiye ederim.. Kullanılan bitkilerle faydalarını arttırabileceğiniz kış çayının bir çok çeşitli bulunmakta bende sizlere bu makalede çok fazla bilinmeyen ancak kolay hazırlana bilen 3 kış çayından bahsedeceğim en ama önce genel anlamda sıcak bir kış çayı nelere fayda sağlar sizlere biraz bunlardan bahsetmek isterim.
Kış Çayının Faydaları Nelerdir ?
- Soğuk kış günlerinde büyüklerimizin tabiri ile kar ve yağmurla gökyüzündeki mikropları dahil aşağıya inmesi yani çevresel mikropların artması ve salgınların oluşması muhtemel dahildir. Ancak kış çayı beyaz kan hücrelerinizin sayısını arttırarak vücut savunma gücünüzü arttırır ve bağışıklığınızı güçlendirir.
- Bağışıklığınızı arttırarak hastalıklara yakalanma oranınızı düşürebilen kış çayları bunun yanı sıra grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarının yan tedavisi yani destekleyici bitkisel tedavi olarak da tüketilebilmektedir.
- Kış aylarında soğuk havanın etkisi ile üşütme nedeni ile karın veya bağırsak ağrıları oluşmaktadır. Kış çayları içinizi ısıtır ve bağırsak hareketlerinizi rahatlatarak karın ve bağırsak ağrılarınızı büyük ölçüde azaltmaktadır.
- Hepimizi toplumsal alanlarda kış ayları en çok rahatsız eden şeylerden biride burun akıntısıdır. Bulunduğumuz ortamda birinin burnunu çekmesindeki iğreltilik veya toplumsal bir alanda burnunuzun aktığını hissettiğinizde çantanızda peçete bulunmadığını hatırlamak sizlerinde mutlaka başına gelmiştir. Kış çayları içeriğine bağlı olarak burun akıntısına çözüm olur ve sizleri bu dertten kurtarmaktadır.
- Gökyüzüne kasvet ve bulutun hakim olduğu günlerde sizlere de istemsiz bir halsizlik çöküyor mu? İşte kış çayı düzenli tüketildiğinde stresi yok eder, yorgunluk ve halsizliğe iyi gelir. Yani sizde kış yalarında ayağınızda terlikle yağmur altında dönebilirsiniz.
- Kış çayının bilinmeyen özelliklerinden biri de hafızaya olan etkisidir. Genel anlamda kış çayları hafızayı güçlendirerek unutkanlık seviyenizi en aza indirger.
- Zihni durgunlaştıran kış çayı şahsınıza sakinlik ve durgunluk katar, böylece geceleri mışıl mışıl uyumanıza olanak sağlayacaktır.
- Balgam söktürücü olarak kış çayı tavsiye edilmektedir.
- Öksürük ve boğaz ağrılarına iyi gelir. Romatizma gibi kış aylarında soğuk etkisi ile ağrıyan eklem ağrılarını giderir.
- Nefes almayı kolaylaştırarak göğüs ağrılarını giderir ve nefes darlığını gidererek astıma iyi gelmektedir.
- Bronşit hastalığının ek tedavisi olarak tüketilebilmektedir.
3 Adet Kolay Hazırlanan Kış Çayı Tarimiz
1-Baharatlı Elma Çayı Faydaları ve Tarifi: Kış aylarının en çok tercih edilen meyvelerinden biri elma bunun sebebi hem tarım ve iklim şartlarının kış aylarına uyum sağlaması hemde cilt ve bir çok sağlık faydasının bulunması elma içeriğindeki E ve C gibi antioksidan vitaminler sayesinde hem cildinizi hem bağışıklığınızı koruyor bununla kalmayan elmanın faydaları içeriğindeki lif yapısı sayesinde hazımsızlık sorunlarının da önüne geçmesiyle kış aylarının gözde meyvesi halini almaktadır. Ayrıca lifli yapısı ve içerdiği flavanoidlerle bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor ve kış hastalıklarına karşı resmen sizi koruyan bir kalkan oluşturuyor. Ayrıca boğazı yumuşatarak da öksürüğü gideriyor ve balgam söktürerek boğazınızı rahatlatıyor.baharatlı elma çayınıza ilave ettiğiniz karanfil ile kanın pıhtılaşmasını engelleyerek kalp sağlığınızı da koruyabilirsiniz. Karanfilin içinde bulunan içeriğinde eugenol sayesinde kan sulandırıcı etki göstererek pıhtılaşmayı azaltıyor. Karabiber ise kan dolaşımını hızlandırarak mikropları vücudunuzdan uzaklaştırıyor. Bu nedenle elma çayınıza ilaveten kullanmanızı tavsiye ettiğim en önemli malzemeler karanfil ve karabiberdir.
Malzemeleri:
- 1 adet elma.
- 2-3 karanfil.
- 2-3 tohum karabiber.
- 1 adet çubuk tarçın.
Hazırlanışı: Elmayı kabukları ile dilimleyin ve kaynayan suyun içerisine bırakın. Temiz bir tülbent içerisine sardığınız karanfil, karabiber ve tarçını kaynayan suya ilave edin. Elmaların kararmaması için içerisine limon sıkabilirsiniz. İyice kaynadıktan ve renk aldıktan sonra çayınızı ocaktan alın ve biraz dinlendirin. Ilındıktan sonra çay potunuza isteğe bağlı olarak limon ve az miktarda bal ilave ederek tüketebilirsiniz. Düşük kalorili vitamin deposu bu çayı şeker kullanmadan istediğiniz miktarda tüketebilirsiniz.
2-Zencefilli Kış Çayı Faydaları ve Tarifi: Kış çaylarının belki de en sağlıklılarından biri de zencefille yapılan kış çayıdır ki tadı çoğu kişiye çok lezzetli gelmese de zencefilin faydaları saymakla bitmiyor. Zencefil zengin içeriği sayesinde kalp sağlığınızı koruyor ve bağışıklık sisteminizi güçlendiriyor. Köklerinde bulunan proteaz sayesinde zencefil sindirimi kolaylaştırarak karın ve bağırsak ağrılarında bitkisel tedavi sunuyor. Çünkü soğuklardan etkilen bağırsaklara hareket olanağı sağlayarak gaz sorununu ortadan kaldırmaya yardımcı oluyor. Ayrıca mide bulantısına da oldukça iyi gelmekte. Portakal ya da limonla tatlandırarak hem lezzetinin damak zevkinize hitap etmesini sağlayabilir hem de zencefilin faydalarını destekleyerek çok daha sağlıklı bir zencefil çayı demleyebilirsiniz. Portakallı zencefil çayını mümkün olduğu kadar şekersiz tüketmenizi tavsiye ederim. Bu sayede şekersiz olduğu müddetçe portakallı zencefil çayını istediğiniz miktarda tüketebilirsiniz.
Malzemeler:
- 1 kök zencefil.
- 1 adet portakal.
- 1 tatlı kaşığı bal.
Hazırlanışı: Kök zencefili isteğe bağlı olarak rendeleyip veya dilerseniz halka halka doğrayarak kaynayan suyunuza ilave edin. 10 dakika kadar kaynatın. Daha sonra ocaktan alın ve bu karışıma portakalın suyunu sıkarak ilave edin. Çayınızı limon veya balla lezzetlendirebilir ve huzurla tüketebilirsiniz.
3-Gül Yaprağı ve Rezeneli Kış Çayı Faydaları ve Tarifi: Diyelim ki kış çayı malzemeleri bütçenizi aşıyor veya kış aylarında aktara gitmeye üşeniyorsunuz işte kış çayının en güzel yanı da bu ya zaten. Evde herhangi bir bitki ile kolayca hazırlana bilen kış çayı için eğer Farklı lezzetleri seviyorsanız, evinizde de kolaylıkla bulabileceğiniz bitki ve meyveleri karıştırarak kendinize özel bir çay yapabilirsiniz. İşte bu tarifte tam sizlik gül yaprakları, rezene ve limon kabuğu evlerimizde sık sık bulunan bitkilerden ve bu çay ile kısa zamanda ve kolayca hem sağlıklı bir bünye sahibi olabilir hem de hoş muhabbet sırasında lezzetli bir çay ikramlığınız hazırlayabilirsiniz. Kurutulmuş gül yaprakları, C, E ve A vitaminleri açısından oldukça zengin ve üstelik demir, kalsiyum, magnezyum ve selenyum minerallerini içermekte. Ayrıca tatlı aroması ile de çayınıza hoş bir lezzet katıyor. Rezene yaprakları ise sakinleştirici etkisi ile stresinizi azaltmakta bununla beraber de soğuk kış günlerinde azalan bağırsak aktivitenizi hızlandırarak karın ve bağırsak ağrılarınıza son vermektedir.
Malzemeler:
-
- Gül yaprağı
- Rezene
- Limon
Hazırlanışı: Bir kabın içerisinde gül yaprakları ve rezeneyi iyice harmanlayın. Karışımın içerisine hem tat vermesi hem de C vitamini değerini artırması için limon kabuğu ekleyin. Kendi çay tarzınızı yansıtmak için size özgü aromayı kullanabilirsiniz ve dilediğiniz miktarlarda bu bitkileri karıştırarak demleyebilirsiniz. Kaynayan su biraz bekletildikten sonra bir çaydanlığın içerisine harmanınızı ekleyerek demleme usulü ile bekletin.
Tavsiyeler :
- Faydalarından yararlanmak istediğiniz kış çayını düzenli olarak tüketmenizi ve fazla tüketiminde içeriğine bağlı olarak yan etkilerinin doğabileceğini hatırlatmak isterim.
- Kış çayınızı kabuk tarçın ve kurutulmuş yaban mersini de ekleyerek çayınıza farklı bir aroma katabilirsiniz veya daha pratikte sıklıkla kullandığımız ıhlamur, ada çayı, kuşburnu da kış çaylarının vazgeçilmez aromalarından.
SAĞLIKLA KALIN…