Yıllarca babannelerimizin hatta büyük büyük ninelerimizin çamaşırları kil ile yıkadığını görmüşlüğümüz, duymuşluğumuz, bilmişliğimiz var fakat kilin faydaları hakkında pek de bir bilgiye sahip değiliz.. Sebebi sadece lekeleri güzel çıkarmak olarak bilinen bu yıkama işlevi sayesinde o ciltlerin de canlı kalmasına bağlayabiliriz eskilerin hiç aknelerle savaşmayan sırlarını.
Hiç yakından bakmayı denediniz mi eski fotoğrafların o duru güzelliğine? Çağımızda efekt üstüne efekt uyguladığımız yinede burnumuzun tam ortasında çıkan o koca sıkıcı sivilceye hiç rastladanız mı babannenizin o tek siyah beyaz fotoğrafında? Ben öyle bir fotoğraf gördüğümü hiç hatırlayamıyorum. Bunu araştırmaya ilk başladığımda kilden yola çıkmak istedim ve en doğru seçimi yapmışım. Şimdilerde zaten rövanşta olan kil maskesini babannemin “biz çocukken çamaşır yıkar yüzümüze sürerdik bu killeri” sözleriyle tanıdım ben. Tabi ki faydaları sadece cilt üzerinde olmayan kilin araştırmaya başladıktan sonra sindirim üzerinde de oldukça faydalı olduğunu anladım. Tabi ki bunlardan tek tek bahsedeceğim ama öncelikle ne olursa olsun fazlası zarar hatırlatmamı giriş kısmına eklemek istedim.
1. Cilt sağlığı
2. Sindirim sistemi üzerindeki etkileri
3. Anemi
4. Ağız sağlığı
5. Bağışıklık sistemi
6. Suyu arıtması
7. Bebeklerin sağlığı için bir alternatiftir.
8. Egzama, deri ve sedef hastalıklarına tedavi olarak yararlanılır.
Yaptığım araştırmalarda kilin ( özellikle bentonit kil türünün) deri hücreleri ile etkileşime girerek hücrelere fazla hidrojen çekimi gerçekleştirdiğini ve vücuda ekstra oksijen sağladığı bilgisine ulaştım. Bu sayede vücudun nefes almasını sağlayarak hem vücudu gün içerisinde dinç tutar hemde yıllara dayanan bir gençlik kazandırır.
Çamur banyosu bu konuda en etkili yöntemdir. Tüm vücuda temas ederek vücudunuzu temizler, tüm derinizin daha fazla oksijen olmasını ve böylece hem genç ve dinçli kalmasını hemde hipooksit hücre varlığını ortadan kaldırır. Bu da sizi ölü derisinden kurtulan bir kelebek kadar hafifletecek ve gün içinde daha rahat hissetmenizi garantileyecektir. Ayrıca bu yöntem için sadece duş aldığınız suya bir miktar kil karıştırmak yeterli bunlarla beraber ayrıca derinizin iltihaplanmasını da önlemeniz mümkün. Unutmayın ki deri tüm vücudumuzu kaplayan bir koruma kalkanıdır adeta ona ne kadar iyi bakarsak bir nebze organlarımızı da o kadar iyi bir kalkanla korumuş oluruz ayrıca tek bununla sınırlı kalmayan deri tamamen dış güzelliğimizi borçlu olduğumuz en önemli aksesuarımızdır biz ne sıklıkla bakımını yaparsak o kadar çok ışıldar ve parlarız.
Mide yanmaları, ishal, reflü, kabızlık gibi bir çok mide ve sindirim rahatsızlıklarına çözüm sunan kil içinde bulunan yüksek yoğunluklu alkaloitler sayesinde vücuttaki asit varlığını dengede tutar bu sayede midedeki ağrıları da önemli ölçüde azaltır. Bakteri ve virüsleri engelleyen kil kabızlık problemine de çözüm vermektedir bu nedenle en çok hamile kadınlar tarafından tercih edilen kil bu sorunu ortadan kaldırarak anneleri önemli ölçüde rahatlatmaktadır. Altını çizmek istediğim asıl nokta ise bağırsakta oluşabilecek enfeksiyonların oluşumunu azaltarak bağırsakları sağlıklı kılarak emilimine devam eden bağırsaklardan bu enfeksiyonların kana karışma riskini de azaltmaktadır. Bunların yanı sıra bağırsaklarda bulunan ve sağlığa etkili sindirimi destekleyen yararlı bakteri grubundan olan probiyotiklerin mağruz kaldıkları ağır metal toksitleri bu bakterilerin azalmasına sebeb olmaktadır. Ancak kilin faydaları sayesinde vücuttan kolaylıkla atılan bu metaryaller probiyotikler için daha sağlıklı bir ortam sağlar.
Kan değerlerinde demir eksikliği anemisi görünenler veya bedensel yetersizliği olanlar (halsizlik) doktoruna danışma koşulu ile kil tüketerek kısa zamanda mineral eksikliklerini düzenleyip demir açıklarını kapatabilirler. Çünkü kil, insan hayatında önem taşıyan güçlü mineral zenginlikleriyle tanınırlar.
Vücudumuzun temizliğine en önem verilmesi gereken organlardan biri olan ağızdır kilin faydaları arasında yer alan ağız sağlığı konusu hepimiz açısından çok önemlidir. Buradan bakteriler veya virüsler kolaylıkla geçiş yapabilir. Bu nedenle yoğunlaşmış miktarda bentonit diş eti ve dişlere direk teması ile ağızda ve dişlerde bulunan bakteri, virüs ve serbest radikalllerin sonu olarak sağlığımıza ciddi katkıda bulunur.
Ağız ve diş sağlığıyla buna ek olarak vücudumuzun kalkanı olan cilt sağlığı ile bağışıklığı arttıran kil bağırsak çeperinide koruyarak bağırsaklardan kana zararlı metaryellerin emilimini sona erdiren kil tehlikeli içeriklerin, toksitlerin kana karışmadan atılmasını sağlar.
Kilin faydaları arasında bulunan egzema, deri ve sedef hastalıkları; Su ile karıştırılarak yara cıkan yere sürülen kil kuruyana kadar beklenir ve su ile durulanır. Bu hastalıklar ciltte kızarıklık, leke, tahriş alerji hatta ve hatta cilt zehirlenmelerine yol acabilir ancak uygulanan bu yöntemin devamlılığı ile bu hastalıklardan kolaylıkla kurtulabilirsiniz. Ayrıca bebekler için özel üretilmesine rağmen tüm sabun şampuan çeşitlerinde az miktarda olsa kimyasal bulunmaktadır. Uzmanlar tarafından size önerilen az miktarda kil ile bebeğinizi güvenle yıkayabileceğiniz yönündedir.
”Bunlarla beraber kilin farklı cinsleri çeşitleri vardır. Genel anlamda rengine göre ayırt edilen kil kalitesine göre de renk değişikiği olabilir.”
1. Bentonit (Gri) Kil: Volkanik kil çözeltilerinden oluşan aktif olarak bilinen bir türdür. Bilinen 70 minerali vardır ancak fazlası olduğu yönünde süregelen araştırmalar olmaktadır. Egzama gibi bir çok deri hastalıkları tedavisinde sıklıkla kullanılmakla beraber cilt üzerinde derinin nefes alması ve bakımı için kullanılır ve yüz maskesi, çamur maskesi gibi yöntemlerin bu kille uygulanması da faydalıdır.
2. Yeşil Kil: Yüksek emici gücüne sahip bir kil türü olarak bilinmektedir cildin deri dökme, ölü derileri temizleme gibi işlevlerine katkıda bulunur ve kan dolaşımını hızlandırır, ten rengini arttırır. İçerdiği birçok mineralin yanı sıra içinde barındırdığı bazı mikro-mineraller ile cildi beslemeye yardımcı olur. Bunların yanı sıra bilinen kireçlenme ve romatizma gibi rahatsızlıklarda etkileyici bir biçimde ağrı kesici ve iltihap önleyici olarak kullanılır.
3. Kaolin Kil: Sarı, kırmızı ve pembe gibi değişik renklerle karşınıza çıkabilir ancak renkleri kalitesine göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle güvenilir yerlerden teminatını sağlamanız gerekmektedir. Beyaz olan kaolin kili en nazik olarak kabul edilen kil türüdür bu nedenle hassas ve kuru ciltlerde uygulanması öngörülmektedir.
Sindirim sistemi, akciğer veya böbrek hastalıkları olan kişilerin mutlaka uzman bilir kişilere kullanmadan önce başvurması gerekmektedir. Ağız yoluyla tüketilecekse mümkün olduğu kadar az tüketilmeli fazlasından kaçınılmalı ve mutlaka doktora danışılmalıdır.