Kaval Kemiği Ağrısı
İnsan vücudu yapısı gereği gün içerisinde hareket etmeye ihtiyaç duyar. Gün içerisinde fazla hareket edemeyen genel de masa başı çalışan kişiler bazı sağlık sorunlarından mustarip olurlar. Vücudumuz da bulanan eklem ve kasların yeteri hareket edilmemesi sonucu işlevini yerine getirememe durumu ortaya çıkar. Sürekli hareket eden ve egzersiz yapan bireylerin bu tip egzersizleri yapmayan kişilere göre iskelet sisteminin daha sağlıklı olduğu gözlemlenir.
Kaval Kemiği Ağrısı Nedir?
Kaval kemiği iri yapısı gereği sağlam bir kemik olup diz ile ayak bileği arasında yer alır. Kaval kemiği ağrısı genel olarak iki şekilde ortaya çıkar. Bunlardan ilki hareketsiz bir yaşam sürme ve buna bağlı olarak kas veya eklemlerde ortaya çıkan kaval kemiği ağrısıdır. İkinci olarak da spor yapan bireylerin müsabakalar da vücudu fazla zorlama sebebiyle ortaya çıkan ağrıdır.
Bu aktiviteler kaval kemiğine fazla yük bindirip ağrıya sebep olmakla birlikte hasar alımına kadar yol açabilir. Hareketsizlik sonucu veya fazla hareketlilik sonucu ortaya çıkan bu ağrıların artması durumunda yapılan faaliyet sonlandırılmalıdır. Faaliyet sonlandırılmadığında yorulan kaval kemiği kırılabilir veya çıkabilir. Bu gibi durumlar da uzun bir dinlenme süresinde iyileşme gözlemlenir.
Kaval Kemiği Ağrısı Belirtileri ve Nedenleri
Pek çok insan da bu ağrının nedeni ortak olmakla beraber çok fazla hareket etme ve zorlama sonucu ortaya çıkan ağrı için farklı belirtiler vardır. Spor müsabakalarında fazla zorlama sonucu kaval kemiğinin ön kısmında oluşan ağrı, bacak kaslarındaki ağrı, bacağın sağ veya sol taraflarındaki ağrılar, aktivite sırasında hareketsiz insanlarda oluşan ağrı, bacağın altında meydana gelen şişlikler ile birlikte halsizlik ve uyuşma durumu kaval kemiği ağrısının belirtileridir.
Bacaklarda meydana gelen zorlama sonucu oluşan ağrılar ve kemik üzerinden oluşan baskı sebebiyle oluşan ağrılar kaval kemiği ağrısının nedenleri arasında gösterebilir. Fazla hareket etmeyen bireylerin bir anda koşuya başlaması veya ani hareketler sergilemesi sonucu kaval kemiği ağrısı meydana gelir.
Kaval Kemiği Ağrısı Tedavisi
En iyi tedavi yöntemi dinlemeden geçer. Yeteri kadar dinlenme sonucunda ağrı kendiliğinden ortadan kalkar. Dinlenmenin yanı sıra ağrıyan bölgeye buzlu kompres uygulama ve ağrı kesici tedavisi de uygulanabilir. Cerrahi yönteme fazla başvurulmamakla beraber ağrının sürekli devam etmesi sonucun da cerrahi müdahale gerekip gerekmediği kararı doktora bırakılır.