İnsülin, pankreas dediğimiz organdan salgılanan bir hormondur. insülin metabolizmasının bozulması çeşitli hastalıklara sebep olur. insülin hormonunun metabolizması vücudun salgılanan hormona cevap vermemesi şeklinde de bozulabilir. İşte bu durum insülin direnci olarak adlandırılır.
İnsülin direncin oluşma sebepleri genel olarak şöyle sıralanabilir;
- Genetik Faktörler
- Çevresel Faktörler
- Vücutta biriken fazla yağ
- Yapay fruktoz şekerinin aşırı tüketimi
- Vücut enfeksiyonları
- Fiziksel aktivite yetersizliği
- Bağırsak florasının bozulması
Ayrıca yapılan son araştırmalara göre obez bireylerin %70 inde insülin direnci görülebilmektedir. Neyse ki bu direnç yaşam tarzında yapılacak çeşitli değişikliklerle kırılabilir.
İnsülin Direnci Nasıl Kırılabilir ?
- Ana kural olarak basit şekerlerden uzak durulmalıdır.
- Çok uzun saatler aç kalmak yerine kan şekerini dengede tutacak az az ve sık sık beslenme biçimi benimsenmelidir. Örneğin 3 ana + 3 ara öğün gibi…
- Posa alımı arttırılmalıdır. Yani meyve suyu yerine meyvenin kendisi yenmelidir. Beyaz unlu gıdalar yerine tam buğday veya çavdar unlu gıdalar tercih edilmelidir. Pirinç yerine bulgur tercih edilmelidir.
- Haftada 2-3 kez kurubaklagil tüketilmelidir.
- Karbonhidrat içerikli gıdalar tek başına yenmemeli yanına yoğurt, süt, ayran vs.. ya da ceviz, fındık vs.. gibi besinler eklenmelidir.
- Probiyotikli besinlere diyette yer verilmelidir. Örneğin yoğurt, kefir, pancar, turşu vs..
- Öğünlerde her besin grubu bulunmalıdır. Örneğin ( karbonhidrat+protein+yağ+vitamin+mineral)
- Düzenli olarak egzersiz yapılmalıdır.
- Günde 2-2,5 litre su içilmelidir.
Yukarıda bahsedilen öneriler insülin direncini kırmakta ana kurallar olup, kişisel verilerinizin değerlendirilip kişiye özel diyetinizi bir diyetisyenden almanız tavsiye olunur.
Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen
Buşra GÜNEŞ