• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Hemoglobin Nedir? Düşüklüğü Ve Yüksekliği Nedir?

Hemoglobin Nedir? Düşüklüğü Ve Yüksekliği Nedir?

Hemoglobin (Hgb) Nedir?

Hgb yani hemoglobin; alyuvarların içinde yer alan, kemik iliğinde üretilen bir proteindir. Bir alyuvar, içerisinde yaklaşık 250 milyon hemoglobin molekülü içerir. Merkezinde bir demir atomu taşıyan “Hem” adlı dört alt birimli, protein olmayan bir molekülden ve “Globülin” adlı proteinden oluşmuştur. Kanın kırmızı renkli olması “Hem” grubundan kaynaklanır, her demir grubu kendine bir oksijen bağlar. Böylelikle bir hemoglobin, dört molekül oksijen taşır. Dolayısıyla da bir alyuvar bir milyar oksijen molekülü taşıyabilir. Ayrıca hemoglobin, alyuvarların disk şeklini alıp vücutta daha iyi korunmasını ve daha kolay hareket etmesini sağlar.

Hemoglobinin Görevi

Hemoglobin, kanın oksijen taşıma miktarını arttırır ve vücuda oksijen taşır. Aynı zamanda vücudun doku hücrelerinde hücresel solunum tepkimeleriyle oksijen kullanımı sonucu karbondioksit ortaya çıkar, karbondioksitin doku hücrelerinden uzaklaştırılmasını hemoglobin pigmenti gerçekleştirir.

Hemoglobinin Değer Aralığı

Yeni doğanlarda: 13.5 – 24 gr/dl

0-3 yaş bebeklerde: 11 – 13 gr/dl

3-11 yaş çocuklarda: 12-14 gr/dl

Yetişkin erkeklerde: 13.5-17.5 gr/dl

Yetişkin kadınlarda: 12.5-15.5 gr/dl

Hemoglobin Normal Değerden Düşükse Ne Olur?

Vücudunuzdaki demir miktarını ortaya koyan parametre hemoglobindir. Hemoglobin seviyenizde düşüklüğe neden olan durumlar: Demir eksikliği, kan kaybı, B12 veya Folik Asit eksikliği, genetik olarak hemoglobinin hatalı üretilmesi… Hemoglobin seviyenizin düşük olduğuna dair bazı işaretler: Aşırı halsizlik, huzursuzluk, nefes darlığı, kalpte ritim bozukluğu, baş dönmesi, solgunluk hali, iştahsızlık, saçlarda dökülme, tırnaklarda güçsüzlük… Hemoglobin normalden düşükse anemi (kansızlık) olarak yorumlanır.

Hemoglobin Düşüklüğü Nasıl Giderilir?

Demir eksikliği veya vitamin kaynaklı bir durumsa, eksik olan madde takviyesine başlanır. Eğer hemoglobin değeriniz çok ciddi bir biçimde düşmüşse vücuda yeterli miktarda kan gitmeyeceğinden dolayı kan nakli yapılabilir. Demirin artmasını istiyorsanız kabuklu deniz canlıları, brokoli, yeşil fasulye, lahana gibi besinlerle beslenmeniz gerekir.

Hemoglobin Normal Değerden Yüksekse Ne Olur?

Hemoglobin değerinizin yüksek olması akciğer hastalığının varlığına, aktif tütün kullanımına, aşırı derecede yapılan fiziksel egzersize, yüksek kesimlerde yaşamaya bağlı olabilir. Hemoglobin değeriniz yüksekse kaşıntı, aşırı ter, fazla kilo kaybı, gözlerde sararma, halsizlik, baş ağrısı ve baş dönmesi gibi semptomlar görülür. Hemoglobin değerinizin yüksek olması kanda pıhtı atmasına, felce, kalp krizine sebebiyet verebilir.

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?