• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Ejder Meyvesi Nedir? Ejder Meyvesinin Faydaları Nelerdir ?

Ejder Meyvesi Nedir? Ejder Meyvesinin Faydaları Nelerdir ?

Ejder Meyvesi (Pitaya) Nedir?

Son yıllarda ülkemizde de oldukça popülerleşen, adını sıkça duyduğumuz ejder meyvesi nedir? Kaktüs ailesine ait olan bu besin tropikal bir meyvedir. Dragon fruit, Pitaya adlarıyla da bilinen bu meyve daha çok Endonezya, Çin ve Vietnam gibi ülkelerde tüketilmektedir. Ancak ülkemizde de son 4-5 sene içerisinde baya bir yaygınlaşmaya başlamıştır. Tropikal bir meyve olduğu için her yerde üretimi yapılmamaktadır ancak son zamanlarda Mersin’de üretimine başlanmıştır. Ejder meyvesinin eski çağlarda hastalıkların tedavisi için kür olarak kullanıldığı bilinmektedir. Ekşimsi ve ferahlatıcı bir lezzete sahip olan ejder meyvesinin sadece iç kısmı tüketilmektedir. Tıpkı ananas gibi dış kabuğu soyulur ve içerisindeki etli kısım yenir.

Ejder meyvesini (Pitaya) Amerika’nın en eski topluluklarından biri olan Kızılderililer oldukça çok tüketildiği bilinmektedir. Bu kadar çok tüketmelerinin sebebi ise enerji verici bir besin olmasıdır. Meyvenin iç kısmında tıpkı çörek otuna benzer şekilde siyah küçük çekirdekler bulunuyor. Çiğ olarak tüketilen bu meyve çoğu diyet listelerinde de yer alıyor. Çünkü kalorisi çok düşüktür ve metabolizmayı hızlandırdığı biliniyor. Ejder meyvesinin sadece çiğ olarak tüketilmesi zorunlu değildir. İçerisindeki etli kısmın suyu çıkarılarak ya da püre haline getirilerek tüketilmesi de mümkündür. İsterseniz suyundan kokteyl ya da püresinden hamur işi tatlılar yapabilirsiniz. Ejder meyvesi (Pitaya) çok çeşitli ülkelerde ve bölgelerde yetişebildiğinden bazı renk farklılıkları görülebiliyor. Ancak bilindik görünümü dışı kırmızı ve sert kabukludur. Meyveyi kestiğinizde ise beyaz bir iç kısım ve çörek otuna benzer çekirdekler göreceksiniz. Bu meyve çok yaygın olarak üretilmediğinden tazesini bulmak zordur ve fiyat konusunda da diğer birçok meyveden kısmen daha pahalıdır.

Ejder Meyvesi (Pitaya) Faydaları Nelerdir ?

Ejder meyvesinin faydaları bakımından oldukça zengindir. Öncelikle başlıca bir C vitamini kaynağıdır. Özellikle kış aylarında grip, nezle olmamak için sıklıkla tüketilmelidir. Vücudun ihtiyacı olan C vitamini ihtiyacını yüzde 90 oranında karşılar. Ayrıca vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı bir kalkan görevi görür. Ejder meyvesi sıvı bakımından oldukça zengindir. Bu da vücudunuzun ihtiyacı olan suyu karşılamanıza ve nemli bir cilde sahip olmanıza yardımcı olur. Lif açısından da oldukça zengin bir meyvedir, bu sebeple de diyet listelerinde kendine kolayca yer bulur. Uzun süre tokluk hissi verdiğinden kişinin gün içerisinde öğün atlamasına neden olur, bu sayede de kişinin kilo vermesi kolaylaşır. Ejder meyvesi şeker bakımından oldukça düşük olduğundan diyabet hastaları gönül rahatlığıyla tüketebilir.

Ejder meyvesinin (Pitaya) faydaları arasında damar tıkanıklığına iyi gelir. Bu bakımdan Bypass ameliyatı olan bireyler mutlaka tüketmelidir. Kalp sağlığını oldukça olumlu etkiler. Özellikle gelişim çağındaki çocuklar için tam bir kalsiyum deposudur. Vücudun ihtiyaç duyduğu kalsiyum ihtiyacını yüzde 70 oranında karşılar ve kemiklerin direncini artırır. Çağımızın en büyük hastalıklarından bir olan Alzheimer’a yakalanma riskini düşürdüğü bilinmektedir. Yani unutkanlığa çok iyi gelmektedir, güçlü bir zihin işlevi için mutlaka düzenli aralıklarla tüketilmelidir. Kabızlık sorunundan şikayetçi olan bireyler de gönül rahatlığıyla tüketmelidir. Tam bir antioksidan deposu olduğundan bağırsakta besin birikmesini önler ve sindirim sistemini dengelemeye yardımcı olur. Ayrıca içerdiği antioksidanlar sayesinde kansere yakalanma riskini azaltır ve kanser hücreleri ile savaşır.

Ancak her şeyde olduğu gibi bu besinde de aşırıya kaçmamak önemlidir. Günlük tüketim dozunu aşmamanız için küçük bir ejder meyvesi tüketmeniz daha sağlıklı olacaktır. Meyveyi direkt olarak tüketebileceğiniz gibi salatalarınıza küp şeklinde doğrayarak da değerlendirebilirsiniz. Ne şekilde tüketirseniz tüketin mutlaka faydasını göreceksinizdir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?