Son yıllarda dış gebelik vakalarında büyük bir artış söz konusudur. Bunun en sık nedeni cinsel yolla bulaşan hastalıklardır (CYBH). Daha önceden CYBH geçirmişseniz veya dış gebelik meydana gelmişse, hamile kalmadan önce mutlaka doktorunuzla görüşün. Dış gebeliğin başka birçok patolojik nedeni olabilir. Genelde her 100 gebeliğin 1′ inde görülen dış gebelik; fallop tüplerinin zarar görmesi, karın ameliyatları, pelvik enfeksiyon hastalığı, apandisit patlaması, sigara ve alkol, ilerleyen yaşlarda hamilelik, rahim içi spiral kullanmış olma gibi nedenlerden de meydana gelebilmektedir.
Dış Gebeliğin Belirtileri
Dış gebelik, hamileliğin ilk 3 ayında bir takım semptomlarla ortaya çıkar. Fakat bu semptomlar normal hamileliklerde de görülebileceğinden, dış gebeliğin teşhis edilmesi zor olabilir. Bunların bazıları;
– Omuzlarda ağrı
– Vajinal kanamalar veya kahverengi lekelenmeler
– Alt karın bölgesinde hassasiyet
– Kan kaybının vermiş olduğu güçsüzlük, baş dönmesi ve baygınlık
– Mide bulantısı
– Kramp ve sancılar
Dış Gebeliğin Teşhisi
Dış gebeliğin teşhis edilmesinde erken tanı önemlidir. Amaç, dış gebeliğin fallop tüpünden ayrılmadan ve tüpe zarar vermeden tedavi edilmesidir. Geç kalınması durumunda, iç kanama görülebilir veya fallop tüpünün alınması gerekebilir.
Hamilelik olgusunun belirlenmesinde en etkili yöntemlerde biri kan testi ile HCG hormonunun değerlendirilmesidir. Normal bir hamilelikte her iki günde, 2 katına çıkan HCG hormonu, gerektiği gibi yükselmezse, normal olmayan bir hamilelikten şüphelenilir.
Dış gebeliğin belirlenmesinde en etkili yöntem, ultrasondur. Ultrasonla yapılan kontroller de; dış gebelik, tüp veya diğer organlarda tespit edilir. Ultrason yardımıyla dış gebeliğin sebep olduğu kanamalar veya kitleler görülebilir.
Bir diğer yöntem laparoskopidir. Laparoskopide; göbek deliği çevresinde veya alt batın bölgesinde küçük delikler açılır ve laparoskop denilen aletle bu deliklerden karnın içine girilerek. iç organların görüleceği gibi dış gebelikte görülebilir.
Dış gebelikte hamilelik, ileriki dönemde doğurganlığın korunması için sona erdirilir. Bazı durumlarda doğurganlık özelliğinin büyük oranda etkileneceği, fallop tüpünün alınması durumu, gerekebilir