D vitamininin aslında vitamin olmadığını biliyor muydunuz? Yeterli güneş ışığında vücudumuzun ürettiği steroid hormondur.
Ne olursa olsun, D vitamini almak hayati önem taşır.
D vitamini eksikliği kalp rahatsızlığı, göğüs, kolon ve prostat kanseri, depresyon, kilo alma ve daha fazlası ile ilişkilendirilmiştir. Doktorlar, D vitaminin eksikliğinin bu koşullara neden olduğundan emin olamazlarken, daha yüksek D vitamini seviyesine sahip kişilerin daha düşük bir hastalık riski taşıdıkları kanıtlanmıştır.
D vitamini, hastalık riskinizi azaltmanın yanı sıra vücutta da aşağıdaki gibi çok özel roller oynar:
Bu gerçeğe rağmen, Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Anketi, beş yaşındaki çocukların% 50’sinde ve 6-11 yaş grubundaki çocukların % 70’inde yetersiz vitamin D seviyesine sahip olduğunu tespit etmiştir.
Bazı insan kategorileri, diğerlerine kıyasla D vitamini eksikliği geliştirme riski altındadır. Aşağıdaki şikayetlerden biri veya birkaçı sizde varsa hemen doktorunuza başvurup vitamin D düzeyinizi kontrol ettirmelisiniz.
Soluk Tenli Olmak – Cilt pigmenti doğal bir güneş kremi gibi davranıyor, cildiniz daha koyu, daha fazla güneş ışığına ihtiyacınız var. D vitamini ihtiyaçlarını karşılamak için soluk tenli kişilerin güneşe maruz kalma oranının 10 katına ihtiyaç duyduğu tahmin edilmektedir.
Aşırı Kiloluk ve Obezite – D vitamini yağda çözünür, yani vücut yağlarınız arttıkça, D vitamini ihtiyacınız artmış olur.
Sindirim Sorunlarınız – Bağırsaklarınızdaki gıdalardan D vitamini emme yeteneğini etkileyen sindirim problemlerinden muzdaribseniz, o zaman yetersiz kalmış olabilirsiniz. Bu tür hastalıklara örnek olarak Crohn’s, kistik fibroz ve Çölyak hastalığı verilebilir.
İklim Türü – Doğal olarak, az güneşli ya da güneşsiz bir iklimde yaşıyorsanız, vücudunuz ihtiyaç duyduğu tüm Vitamin D’yi güneşten alamaz.
Vegan veya Vejetaryen – Eğer yıl boyunca güneşten zevk almazsan, o zaman D vitamini ihtiyacını sıkı bir vejetaryen veya vegan diyetiyle karşılamak zor olabilir. Bunun nedeni, D vitamininin diyet kaynaklarının çoğunun hayvansal gıdalardan geldiğidir.