• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Çam Kozalağının Faydaları

Çam Kozalağının Faydaları

Türkiye de hangi ağaçlar bulunuyor diye sorsalar akla ilk gelen cevaplardan ilk üçe girer belki de Kozalak Ağacı, ve de çam kozalağının faydaları herkes tarafından net olarak biliniyor diyemeyiz. Hepimizin görmeye aşina olduğu bu kozalak ağacı yöre yöre isimlendirilse de en çok kozalak veya kozak olarak karşımıza çıkar. İstatistiklere göre Türkiye’nin en zengin ve Avrupa da ilk 100 de yer alan Kaplan köyü kozalaklar sayesinde geçimini kazanmakta yani yolda gördüğümüzde tekmeyi vurup yolumuza devam ettiğimiz kozalaklar hiç tahmin etmediğiniz kadar değerlidir. Genelde kışın ağaçlardan dökülen kozalaklar çoğu ilimizde yakıcı olarak sobaya atılırken Kaplan köyü kendi üsluplarınca kozakları dallarından tek tek toplayıp tabiri caizse el üstünde tutuyor. Sebebi ise kozalakların içinden çıkan çam fıstığı yani bir nevi Antep fıstığı cinsinden olarak adlandırabiliriz.

ÇAM KOZALAĞININ BİLİNMEYEN MUCİZEVİ FAYDALARI NELERDİR ?

  • Astım hastalığına tedavi olur
  • Akciğeri temizler (sigara v.b.)
  • Solunum kaynaklı hastalıkların tedavisinde kullanılır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir
  • Psikolojik olarak kişinin rahatlamasını sağlar
  • Metabolizmayı düzene sokar
  • Uyku sorunlarını ortadan kaldırır.
  • Odaklanma kabiliyetini arttırır.
  • Saçları besler (çam yağı)
  • Grip ve nezle gibi hastalıklara karşı bağışıklık kazandırır.
  • Öksürüğe son verir.
  • Balgam kurutucu olarak kullanılabilir.
  • Bronşit hastalığı tedavisinde kullanılır.
  • Nefes almada güçlük çekenlere gerçekten nefes almanın tadını yaşatır.
  • Cildi gençleştirir (daha çok reçeli)
  • Bir fincan zeytin yağı, 60 gram çam fıstığı,35 gram balmumu ile eritilip sıcaklığı geçince yaralara sürülen bu karışım hücreleri besleyerek hızlı bir şekilde yaraların kapanmasını sağlamaktadır.

Çam kozalağının faydaları gerçekten saymakla bitirilemez. Literatürlerde daha fazla bilgi bulabilirsiniz.

ÇAM KOZALAĞI İLE NELER YAPILABİLİR?

1- Çam Fıstığı yapılışı: Kasım ayının 15’inden sonra Nisan veya Mayıs ayına kadar toplanılan kozalaklar Temmuz veya Ağustosa kadar güneşte bekletilir. Güneşte aylarca bekleyen kozalaklar bu sayede meyvesi olan cam fıstığının güneşle direk temasını engeller ve yağlanmasını sağlar. Daha sonra kabuğundan ayrılan kozalaklar cam fıstıklarını ortaya dökmektedir.

2- Kozalak Helvası: Çevremiz tarafından çok bilinmeyen bu helva farklı tatlar arayanlarında gözdesi olmakla beraber üstelik maddi değeri de oldukça yüksek.

3- Kozalak Reçeli: Daha dalından düşmemiş kozalaklar hafif kahve rengine dönmesiyle toplanır. Sıcak su ile iyice yıkanır ve kaynatılır. Kaynatma işlevi ile içinden reçinesi alınan çam kozalağı şekerle tatlandırılır ve ortaya sabahları kahvaltıda lezzetle ve rahatça tüketebileceğiniz bir reçel çıkar.

4- Yoğurt Mayalama: Bu kadarda olmaz dedirten ve yıllarca görmezden geldiğimize bin pişman olmaya başladığımız çam kozalağı yoğurt mayalama işlevinde de üstüne rakip tanımıyor anlaşılan. Yaz aylarının vazgeçilmezlerinden biri olan soğuk ayran yapmak için elbette lezzetinden ödün vermeyen yoğurda ihtiyacımız var ve bu sıcak aylarda ekşimeden bozulmadan muhafaza edebileceğimiz yoğurt yapmanın yolu ise çam kozalağından geçiyor. Üstelik bu yoğurt hafif cam kozalağı aromasıyla da yaz aylarının gözdesi diyebiliriz. Üstelik bildiğiniz mayalama tekniğindeki yoğurt yerine kozalak kullanmak dışında hiçbir fark yok.

5- Çam Kozalağı Çayı: İşte en etkili yöntem. Çam kozalağının tahmin edeceğinizden fazla şifa etkisinin olduğunu biliyor muydunuz? Şimdi bu kadarı da pes dedirtecek şeylerden bahsedeceğim. Çam kozalağı olarak bilinen ve bizi yıllarca sobalarda yaktığımız o tahta görünümlü aslında tam bir şifa kapsülü! Yıllarca tedavisi süren ve hiçbir sonuca varılamayan astım hastalığının tedavisi bu kozalakla mümkün üstelik bununla da kalmıyor. Psikolojik destek, odaklanma, öksürük, halsizlik, mide ağrıları, nezle, balgam, bronşit ve nefes darlığı hastalıklarına kesin çözüm ve üstelik akciğerleri temizlemekte de üstüne yok gibi duruyor. İşte bunların başta da söylediğim gibi en etkili yöntemi çam kozalağı suyu;
5 adet çam kozalağı doğranır ve içi su dolu bir kaba alınır. 24 saat bu suda bekletilen kozalak yarım saat kaynatılır. Daha sonra bal veya şekerle istenilen ölçüde tatlandırılır. Günde 1 çay bardağı kadar tüketilir.

ÇAM KOZALAĞININ KALORİ CİNSİNDEN BESİN DEĞERLERİNİ İNCELEYELİM 

İçinde bir çok besin değeri taşıyan çam kozalağı kısaca;

60 mg potasyum
14 mg karbonhidrat
19 mg kalsiyum
40 mg protein barındırmaktadır.

ÇAM KOZALAĞININ ZARARLARI NELERDİR ?

Zengin besin değerine sahip olan çam kozalağı çoğu derdinize deva olmakla beraber yanlış kullanımı ile bir çok hastalığı da peşinden sürükleyebilir. Henüz olgunlaşmayan kozalak mideye yararından çok zarar vererek mide rahatsızlıklarına yol açabilir. Fazla tüketilen çam kozalağı yine bir çok hastalıkla karşınıza çıkabilir.

Tabii benim önerim ne kadar doğa harikası olsa da siz kendi hekiminize danışmadan ve vücudunuzda neye allerjiniz olup tam olarak ne hastalıklarınızın olduğunu bilmeden sıklıkla tüketmemeniz ve ne kadar sıklıkla tükettiyseniz yarısı kadar ara vermeniz olacaktır.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

9 yorum

  1. Belfitigi için iyi geldiğini söylediler dogrumu acaba bı bilgi verebilir misiniz tarifini yazarmisiniz çok ağrım oluyor hiç bir şey fayda etmiyor lütfen yardımcı olur musunuz

  2. bildiğin öksürük şurubu hemen kesiyor
    astımı olanlar kesinlikle kullansın farkı görecekler
    yzun süre kuööanabilirsiniz.
    5 litrelik tencereye 4 litre su 10-15 yeşil kozalak bu kozalağın büyüklüğüne göre değişir.
    yapabilşyorsanız ikihe bölün kaynatın sabah süzün günde bir eğer çok hasta iseniz sabah akşam için kışın eksik etmeyin çok faydasını görürsünüz.
    bir ilacın yerini tutmasada astım ilaçlarını kenara attırabiliyor tabi ileri derece de değilse hastalığınız yined doktor komtrolünde de olun…

  3. Miden de yara varsa taze cekim çörek otu yağı kullan benimde vardı çok şükür bişeyim kalmadı sabah akşam bir tatlı kaşığı iç 1 ayda çözüm bulursunuz

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?