Balık yağı, Amerikada en popüler takviyelerin biridir; Amerikalı yetişkinlerin% 7,8’i, düzenli olarak 18,8 milyon çocuk kullanmaktadır. Harvard Üniversitesi’nden yapılan bir araştırmaya göre, omega-3 yağ asidi eksikliği, Amerika’da ölümle sonuçlanan ilk 10 ölüm nedeni arasında yer alıyor.
Omega-3 terimi, çoğu zaman, balık yağı takviyeleri gibi balık kaynaklarında bulunan en iyi bilinen EPA (eikosapentaenoik asit) ve DHA (dokosaheksaenoik asit) olmak üzere, bir grup yağ asidi anlamına gelir.
Balık yağı, yağlı balık dokularından türetilir; en iyi kaynaklar, doğal yakalanmış yağlı soğuk su somon balıklarıdır. Omega 3’ün yoğun bir kaynağı ve vücut ihtiyacımız olan yağların çoğunu üretirken, omega-3 yağ asitleri söz konusu olduğunda durum böyle değildir. Bunları takviyeleri veya besin kaynakları ile elde etmemiz gerekiyor.
Günlük Balık Yağı Almak İçin 10 Neden
1. Depresyon ve Diğer Zihinsel Bozukluklar
Balık yağı depresyon semptomlarını azaltmak için yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Bunların arasında, Nutritional Neuroscience dergisinde, majör bir depresif bozukluk tanısı alan ergenlerde balık yağı ile desteklenmenin etkileri üzerinde durulmuştur. Uzmanlar, semptomlarda yüzde 40’lık bir düşüş olduğunu ve beyindeki beslenme ve amino asit içeriğinde belirgin iyileşmeler olduğunu keşfetti.
EPA ve DHA’nın düşük doku düzeylerini sadece depresyon değil, şiddetli davranış, öğrenme güçlükleri ve intihar gibi her türlü zihinsel bozuklukla ilişkilendiren önemli miktarda bilimsel veri olmuştur. Bipolar bozukluk, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, doğum sonrası depresyon ve mevsimsel duygulanım bozukluğu için etkili, doğal ve toksik olmayan bir tedavi olduğu kanıtlanmıştır.
2. Zihni Geliştirir
Balık yağı zihinsel sağlığı geliştirmeye yardımcı olabilir, ancak hafızanızı artırmak da dahil olmak üzere beyninizi başka şekillerde güçlendirebilir. PloS One dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, 18-25 yaş grubundaki bir grup altı ay boyunca günlük balık yağı hapı tüketirken, çalışma belleğinde yüzde 23’lük bir artış yaşadığını tespit ettiler.
3. Daha Genç ve Düzgün Bir Cilt
Balık yağı, cildin daha düzgün, yumuşak ve esnek bir doku elde edilmesine yardımcı olan yağlar ve yağda çözünür vitaminler ile beslenmesi de dahil olmak üzere çeşitli şekillerde cilde faydalar sağlar. Erken yaşlanma ve kırışıklıklar ve ince çizgiler gibi yaşlanma belirtilerini önlemeye yardımcı olabileceğine dair bazı bilimsel kanıtlar bile var.
4. Cildi Gençleştirir
Cildin daha genç görünmesine yardımcı olmanın yanı sıra, balık yağı, orta dereceden ağır akne iyileştirmeyi de içeren bir dizi farklı durumun iyileşmesine yardımcı olabilir. Kaliforniya Devlet Politeknik Üniversitesi Pomona’dan 2012 yılında yapılan ve normal sivilce mücadele rejimini ve diyetlerini üç gram balık yağı ile destekleyen katılımcıların önemli ilerlemeler kaydettiğini gösteren bir 2012 araştırması. 12 haftadan sonra, gönüllülerin yüzde 60’ı akne belirtilerinin azaldığını buldu.
Eğer egzama veya sivilceye yakalanırsanız, bu da yardımcı olabilir. Bir çalışma, balık yağı kullanan egzama hastalarının, 12 hafta sonra semptomlarda belirgin bir düşüş yaşadığını tespit ettiler. Uzmanlar, yağın, egzamanın gelişiminde rol oynayan bir bileşik olan lökotrien B4 olarak bilinen enflamatuar bir maddeyi azaltma kabiliyetine sahip olduğundan yardımcı olduğuna inanıyorlar. Enflamasyonu azaltma kabiliyeti, genel cilt sağlığını geliştirmesinin başlıca nedenlerinden biridir. Balık yağı sedef hastalığının semptomlarını hafifletmeye de yardımcı olabilir, ancak bunu onaylamak için daha fazla çalışma yapılması gerekir.
5. Göz Sağlığını İyileştirme
Ulusal Göz Enstitüsü, diyetlerinde en yüksek oranlarda omega-3 yağ asitleri tüketenlerin gönüllülerinin maküler dejenerasyon gelişimi için% 30 daha düşük olduğunu bildiren gönüllülerin 2009 yılında yaptığı bir çalışma yaptı.
Uzmanlar, balık yağı içerisindeki esansiyel yağ asitlerinin gözde göz içi dolaşımının düzgün bir şekilde boşaltılmasına yardımcı olabileceğini ve yüksek göz basıncı ve glokom riskini azaltmaya yardımcı olduğuna inanıyorlar. Balık yağında bulunan gibi çoklu doymamış yağların daha yüksek bir tüketimi de kortikal kataraktların azaltılmış seviyesiyle ilişkilendirilmiştir.
Omega-3 yağ asitlerinin de göz kuruması riskini azalttığı bulundu. 45-84 yaş aralığında 32.000’in üzerinde kadını içeren araştırmalar, diyetlerinde yararlı omega-3 yağ asitlerine kıyasla potansiyel olarak zararlı omega-6 yağ asitleri oranının yüksek olanların kuru göz sendromu riski taşıdıklarını gösterdi.
6. Genel bir sağlıklı yaşam
American Journal of Clinical Nutrition’da yayınlanan Avustralya’dan yapılan araştırmalar, düzenli egzersiz ve uygun diyetle kombine edildiğinde, vücut yağını azaltırken metabolik ve kalp sağlığını da geliştirdiğini keşfetti. Uzmanlar, balık yağı ile desteklenenlerin kan akışını artırdığını, HDL’yi artırdığını “iyi” kolestrol ve trigliseritleri düşürdüğünü buldular. Genel bir sağlıklı yaşam biçimine balık yağı ilavesinin vücut yağını azaltabileceğini ve kardiyovasküler hastalık riskini azaltabileceği sonucuna vardılar.
Katılımcıların balık yağı için diğer yağları ve sıvı yağları değiştirdikleri, üç hafta boyunca günde altı gram tüketen Fransa’daki bir başka araştırmada, araştırmacılara balık yağı alımı sadece yağ üretmek için yağ asidi kullanımını uyarır.
Balık yağını düzenli olarak almak yağ metabolizmasını da iyileştirmeye yardımcı olur. Kyoto Üniversitesi’nden araştırmacılar yakın zamanda, yağ depolama hücrelerini farelerde yağ yakan hücrelere dönüştürdüklerini keşfettiler. Çalışmalarında, balık yağı takviyelerinin sindirim sistemindeki alıcıları uyartığı, sempatik sinir sistemini aktive ettiği ve depolama hücrelerini farelerde yağ metabolize etmesini hızlandırdığı gösterildi. Balık yağı ile beslenen hayvanlar, kontrol farelerine göre yüzde 5 ila 10 daha az yağ ve yüzde 15 ila 25 daha az yağ kazandı. Araştırmacılar, balık yağı takviyeleri kullanan kişilerin hayatta daha sonra kilo almanın azalmasına yardımcı olabileceği sonucuna vardı.
7. Hava Kirliliğinin Olumsuz Etkilerine Karşı Korunma
Hava kirliliği, yalnızca öksürük, hırıltılı solunum, solunum güçlüğü gibi kısa vadede değil aynı zamanda uzun vadede kansere, nörolojik hasara, bağışıklığa zarar verebilecek gibi sağlık üzerinde birçok zararlı etkiye neden olabilecek ciddi bir sorundur. Solunum ve üreme sistemlerine karşı korumak ve kalp krizi riskinizi azaltmak için balık yağı kullanılabilir.
Bununla birlikte, balık yağı alımı kalbinizi hava kirliliğine karşı korumaya yardımcı olabilir; bu şehirdeki insanlar için özellikle önemlidir, yürür ya da sokaklarda koşturur ve bu kirli havanın hepsini solur. Araştırmacılar, katılımcılara dört hafta boyunca günde üç gram balık yağı veya zeytinyağı verdikleri ve ard arda iki saat boyunca kirli havaya maruz bırakdıkları bir 2012 araştırmasında kalp yanıtları ölçülmüştü. Balık yağına sahip olanlar, beyaz kan hücresi aktivitesini olumsuz etkilemedi ve ayrıca, onları hava kirliliğine maruz kalma ile bağlantılı tehlikeli kalp etkilerine karşı korumak için bulundu.
8. Bağışıklık Sisteminin Güçlendirilmesi
Araştırmalar ayrıca, balık yağının bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ortaya koymuştur. Science Daily’de yayınlanan Michigan State Üniversitesi ve East Carolina Üniversitesi’nden 2013 araştırması, omega-3 yağ asidi bileşiği DHA, dokosaheksaenoik asitte balık yağı yüksek beslenmesinin, B hücresi olarak adlandırılan bir beyaz kan hücresinin aktivitesini arttırdığını gösterdi. Vücudun bağışıklık tepkisinin bir parçası. Araştırmacılar, DHA açısından zengin balık yağı farelerde özel olarak çalıştıkları için bulguların, bağışıklık sistemi zayıf olan insanlar için özel uygulamalara neden olabileceğini ve sonuçların insan sağlığına da uygulanabileceği inancına sahip olduğunu belirtti.
9. Diyabet Riski Azaltma ve Diyabetik Komplikasyonları Önleme
Balık yağı takviyeleri ayrıca, tip 2 diyabet riskini azaltmanın yanı sıra hastalığa yakalanmış kişilerin komplikasyonlarını önlemeye yardımcı olabilir. Balık yağı içerisindeki omega-3 yağ asitleri, Harvard araştırmacı olarak insülin duyarlılığına bağlı ve Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism gazetesinde yayınlanan bir raporda yayınlanan adiponektin adı verilen bir hormon düzeyini artırabilir.
Harvard Halk Sağlığı Yüksek Okulu’ndan Jason Wu, doktora çalışmasının baş yazarı, “Kan akışında yüksek adiponektin seviyeleri, diyabet ve koroner kalp hastalığı riski daha düşük olmasına rağmen, balık yağı glikozu etkiler mi metabolizma ve tip 2 diyabet gelişimi hala belli değil. Bununla birlikte, çalışmamızın sonuçları, balık yağı alımının daha yüksek olmasının adiponektinin kan seviyesini ılımlı bir şekilde artırabildiğini ve bu sonuçların balık yağı tüketiminin glikoz kontrolü ve yağ hücresi metabolizması üzerindeki potansiyel faydalarını desteklediğini düşündürmektedir. ”
Beyin Araştırması’nda yayınlanan bir başka çalışmada, şeker hastalığı tanısı konanlar için ne kadar çok balık yağının bulunabileceği gösteriliyor. Araştırmacılar, diyabet komplikasyonlarının gelişmesinde anahtar rol oynayan oksidatif stresin azaltılabileceğini keşfetti ve diyabetiklerin hipokampus hücrelerini hasardan koruması nedeniyle bilişsel açıdan riskini azalttığını keşfettiler. Ayrıca diyabet hastalarında görme ile ilgili komplikasyon gelişme riskini de azaltır. JAMA Oftalmoloji tarafından çevrimiçi olarak yayınlanan bir çalışmada, deniz tüketimi takibini takiben beş yıldan 55-80 yaşları arasında 3.600 diyabetik yetişkin izlendi. Günde 500 miligram omega-3 yağ asidi veya haftada iki kez yağlı balık tüketenlerin düzenli olarak diyabetik retinopati gelişme ihtimalinin neredeyse yarısından daha az olduğunu keşfettiler.
10. Bazı Kanserlerin Önlenmesi
Bilimsel araştırmalar ayrıca balık yağı meme, prostat ve kolon kanseri dahil olmak üzere birçok farklı kanseri önlemeye veya hatta öldürmeye yardımcı olduğunu gösterdi. Bazı çalışmalar, konvansiyonel kanser ilaçlarını daha etkili hale getirmekle kalmayıp etkili bir doğal kanser tedavisi için kendi başına kullanılabileceğini bulmuştur.
Örneğin, 2013’teki araştırmalar prostat kanserini önleme becerisine odaklandı – uzmanlar omega-3 yağ asitlerinin kanser hücresi çizgilerinde antiproliferatif etkiler sunan – yani bir başka deyişle kanser hücresi büyümesini engellediğini – gösteren önemli miktarda kanıt bulunduğu sonucuna vardı , Hayvan modelleri ve insanlar. Kansere karşı doğrudan etkileri olan ve vücudun bağışıklık sisteminde kanserle mücadeleye yardımcı olan dolaylı anti-inflamatuar etkileri vardı.
Balık yağlarında bulunan bir omega-3 yağ asidi olan dokosaheksaenoik asit (DHA) ‘nın tümör boyutunu küçülttiği ve bunun yanısıra zararlı yan etkilerini sınırlandıran cisplatin kemoterapi ilacının olumlu etkilerini arttırdığı bulunmuştur. Profesör AM El-Mowafy, Mısır’daki Mansoura Üniversitesi’nden bir takım araştırmacıya önderlik etti ve bu DHA’nın farelerde büyüyen katı tümörler üzerine etkilerini inceledi ve bu yağ asisinin neden sisplatin ile etkileşime girdiğini araştırdı. Bu cisplatin, neden olduğu bilinen bir kemoterapötik ilaç Böbrek hasarı. Doktor, “DHA belirgin kemopreventif etkileri kendi başına ortaya çıkardı ve cisplatininkini de önemli ölçüde arttırdı. Dahası, bu çalışma DHA’nın öldürücü sisplatin kaynaklı nefrotoksisite ve renal doku hasarını yok edebileceğini ortaya koyan ilk araştırmadır.
Kanser Kemoterapisi ve Farmakolojisi’nde yayınlanan Hindistan’daki bilimsel bir gözden geçirme, omega 3’ler ve göğüs kanseri açısından da pek çok söz verdi. Veriler, hepsinin omega-3 yağ asitlerinde bulunan EPA, DHA ve ALA’nın göğüs tümörlerinin gelişimini farklı şekilde engelleyebildiğini ortaya koydu. Gözden geçirme, omega-3 yağ asitlerinin “geleneksel tedavileri artırmak için meme kanseri tedavisinde beslenme müdahalesi veya potansiyel olarak etkili dozları düşürme” olarak kullanılmasını destekleyen katı kanıtlar bulunduğu sonucuna vardı.
Sonuçlarını doğrulamakla birlikte, 2016 yılında İzlanda Üniversitesi, İzlanda Kalp Cemiyeti, İzlandalı Kanser Kayıt Defteri, Tıbbi Epidemiyoloji Anabilim Dalı ve Tıbbi Epidemiyoloji Departmanı da dahil olmak üzere birçok prestijli kurum aracılığıyla gerçekleştirilen daha yeni bir araştırma yapıldı.
Kaynaklar:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4245586/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24924805
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3667269/
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S000927971200035X
https://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-12/ku-foh121615.php
http://ajcn.nutrition.org/content/85/5/1267.abstract
http://www.vitasearch.com/get-clp-summary/40528
http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0046832
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24915543