Neredeyse hepimiz çocukluğumuzda sobanın üzerinde pişmekte olan kestaneleri sabırsızlıkla beklemişizdir. Hatta çoğu zaman dayanamayıp elimiz yana yana yemişizdir kestaneleri ama itiraf etmeliyiz ki en keyifli yanı da buydu kestanelerin elimizde yansa canımızda acısa bir başkaydı tadı. Zaten kestane denilince kabul edin ki sizlerinde aklına hemen bir soba ve birde maşa geldi. Şimdi ben sizi çocukluğunuzdan biraz uzaklaştırarak gözünüzün önünde kestane denilince canlanan bu hologram görüntüye yeni bir farkındalık kazandırmaya çalışacağım.
Kestanede bulunduğu yöreye ve yetiştiği iklime göre kalite farklılığı veya çeşit farklılığı olarak karşınıza çıkabilir. Bende araştırmaya başladığımda karşıma farklılıklar çıksada hemn hemen hepsinin faydalarının aynı olduğunu ve sadece yöre farklılığı olduğunu anladım ve sonucunda sizlerle paylaşmaya karar verdim.
Öncelikle at kestanesinin özelliklerinden bahsedeyim. Kalın gövdeye sahip olan at kestanesi, 15-20 cm yüksekliğinde, üzeri yeşil ve dikensi özelliğe sahip kabukla çevrelenmeş, bahar aylarında beyaz çiçekler açan bir bitkidir. Çoğu zaman parklarda süs bitkisi olarak rastladığımız kestane ağacı aslen Anadolu, Avrupa, Orta ve Güney Asya ülkelerinde yabani olarak yetişir. İklim olarak ılıman ve sıcak iklimleri severdiği için güneşli ve nemli bölgelerde daha sağlıklı meyve vermektedir. Ülkemizde ise Doğu Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde sıklıkla yetiştirilmektedir.
At Kestanesinin Faydaları:
Kullanım Şekilleri;
-At kestanesi yukarda saydığım alanlar için güvenle kullanabilirsiniz üstelik at kestanesi yağını evde kendinizde yapabilirsiniz.
At kestanesi yağını hazırlamanız için son bahar ayında olmanız şart. Herhangi bir kavonozun 3/1 ini kapsayacak şekilde kabuğunu soyup rendelediğiniz at kestanesi ile doldurun. Kavanozun kala 3/2 lik kısmını ise zeytin yağı ile doldurun ve güneşe bırakın. Her akşam ters düz ettiğiniz kavanozu 1 buçuk ay boyunca kapağını açmadan aynı işlemleri devam ettirerek barındırın ve süre sonunde serin bir alanda saklayın.
Nasıl Kullanırım: 1 kahve fincanına 3-4 damla damlatın ve tüketin veye cilt üzerine doğrudan temas ettirerek masaj yaparak uygulayın.
At kestanesi losyonu hazırlamak için 5 adet kestaneyi kabuğundan ayırın ve meyvesini bir kaba rendeleyin. İçerisine 2 adet at kestanesi yaprağı ekleyin. Daha sonra üzerine 2 bardak su ekleyerek kaynayıncaya kadar bekleyin. Kaynadıktan sonra ocağın altını kapatın ve karışımı ılık bir yere alıp ağzını kapatın. 20 dakika demlenmesini bekleyin. Soğuduktan sonra sorun arzeden bölgenize sürebilirsiniz.
Saymakla bitiremediğimiz kestanenin yararları cilt içinde oldukça fazla ancak yüz için en kısa zamanlı etkiyi istiyorsak maske ilk akla gelen formül. Yapımı açısındanda uzun süre alıp sizi sabırsızlandırsada kullanım açışından içinizi rahatlatır maske yöntemi. Şöyle ki 3-4 tane at kestanesini kabularından sıyırıp ve bir kaba rendeliyorsunuz ve üzerini örtecek şekide susam yağı ilave ediyorsunuz. Ara sıra karıştırarak olabildiğince öz salması için 2 hafta güneşte bekletiyorsunuz. Geçen iki hafta süresinin sonunda özünü iyice susam yağına bırakan karışımı süzdürüyorsunuz ve homojen olan karışıma 1 yemek kaşığı elma sirkesi ilave ediyorsunuz. Her akşam hazırladığınız bu maskeyi cildinize uygulayın. Farkı sizde göreceksiniz.
At Kestanesinin Zararları
Öneri; Cilt üzerindeki etkileri dışında kalan tüm faydalarından yararlanmak için oral yolla tüketilebilir. Ancak doktora danışılması önemlidir.
Sağlıklı Yaşamlar..